DÜNYAMEDYA ANALİZYemen

Suudi Rejiminin Yemen Savaşında 25 Yenilgisi

Suud rejiminin Yemen saldırısında yaşadığı sefalet ve bu ülkenin uğradığı büyük zararları Lübnanlı bir haber ajansı 25 maddede özetledi.

Güney Lübnan haber ajansı bir makalede Suud rejimim Yemen’e saldırısından aldığı 25 yenilgiyi aktardı:

1. İtilafın Türkiye, Pakistan ve Mısır’ın geri çekilmesiyle dağılması

2. Suudi Arabistan’ın Arap Emirlikleri ile savaş senaryolarında ihtilaflarının yükselişi

3. Katar’ın birinci haftada taktik gereği geri çekilmesi ve bu devletin savaş öncesinde bir rol almaması

4.Suudi rejiminin Ensarullah hareketinin siyasi yada askeri liderlerinden ve Yemen ordu komutanlarından kimseyi terör edemeyişi

5. Arabistan bu saldırıyla Yemen halkı ve diğer bölge halklarının kendisine karşı öfkesini ve intikam alma duygusunu kazandı

6. Ensarullah’ın, Yemen ordusunun ve taraftar güçlerinin Yemen’in bütününe hakim olmaları

7. Yemen milletinin çoğunluğunun Husiler’e karşı artan güveni ve Arabistan ve yandaşlarına karşı büyüyendüşmanlıkları

8. Arabistan’ın kara operaysyonlarında tam bir yenilgi yaşaması ve önem arz eden herhangi bir kara ve askeri başarı elde edememesi

9. Arabistan’ın Mansur Hadi’yi iktidara geri getirememesi

10. Suud hanedanında yaşanılan iç ihtilafların artması ve bu hesapsız savaşa önemli Suud unsurlarının katılmaması

11. Husiler’in artan nüfuzu ve tüm devlet kurumlarını ele geçirmeleri ve Mansur Hadi’nin azınlık olan taraftarlarının bertaraf edilmesi

12. Husiler’in stratejik Bab El-Mandab boğazına hakim olmaları ve oranın yönetimini bütünüyle ellerine almaları

13. Husiler herhangi bir siyasi uzlaşma yada Yemen’i yönetme projesinde en önemli taraf olacaklar

14. Savaşın ilanı Arabistan’ın Washington elçisi Adil El-Cebir tarafından yapıldı, ama ateşkesi Salı sabahı İran Dış İşler Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Andullahiyan Tahran’dan bildirdi.

15. Amerika’da Arabistan elçisi saldırıların durdurulmasından 24 saat önce bu savaşın Husiler’i kendi çapında durdurulmayana kadar bitmeyeceğini söylemesine rağmen bir kaç saat sonrası savaş durduruldu, bu savaşın durdurulmasının Arabsitan’ın kararı olmadığını gösterir.

16. Ulusal muhafızın saldırılara katılmasında krallık tarafından komut verilmede şüphe yaşanması, bu itilafa katılan devletlerin kara operaysyonlarından geri çekilmesinin ardından yaşandı. Krallığın bu konudaki şüphesinden bir kaç saat sonra savaşın durdurulduğuna dair bildirge yayınlandı

17. Yemen’in geleceğini Husiler belirleyecek, onlar siyasi sürecin belirleyeni olacak ve Arabistan bunu onaylamaya mecbur kalacaktır.

18. Yemen’de stratejik itilaf bu ülkedeki önemli ve nüfuzlu taraflar arasında oluşmuştur ve yönetim için Arabisan’a ihtiyaç duyulmamaktadır.

19. Yemen’e saldırıyla Suud hanedanının hukusal ve uluslararası yaptırımı konuşalan bir meseleye dönmüştür, bu konu Arabsitan’ın bu savaşı yöneten hem yaşlı ve hem genç nesillerini tehdit ediyor.

20. Yemen’e saldırı, Arabistan’ı her zamankinden daha fazla inzivaya itti ve bu devletin İslam ve Arap Dünyası ve Fars Körfezi havzasında birinci rol almasına son verdi. Artık bu devlet Müslümanlar ve Araplar arasında hatta FarsKörfezi havzasında bile derin stratejiye sahip değildir, çünkü savaşın, kan dökmenin ve katlin öncülüğünü yapıyor.

21. Arabistan hükümdarlarını siyasi ve askeri ciddi krizler bekliyor, onların konumu Saddam’ın komşularına açtığı savaşlardan sonraki durumuyla karşılaştırılabilir.

22. Arabistan’ın nüfuzu ve tasallutu geniş bir çapta azalacaktır, öyleki bu siyasi ve manevi yenilgiden sonra Arabistan kendi imajını hatta dostlarının yanında bile düzeltemeyecektir.

23. Arabsitan bundan sonra artık hiç kimseyi teslim alamayacak ve yıkım projelerine ne arap ne de İslami devletleri katamayacaktır.

24. Arabistan yüz milyarlarca doları Yemen’in öfkesinden kurtulma için bu ülkenin yeniden imarında sarf etmelidir

25. Arabistan’ın siyasi yenilgisi bu devlete rakip olan devletler için bir güçtür, rakip devletler bölgenin kaderini ele almaya yeni bir imkan bulmuş olacaklar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu