DÜNYAHABERLERSuriye

Amerika Suriye’ye Saldırırsa Neler Olur ?

İran’da yayın yapan mashreghnews.ir adlı web sitesinde yayınlanan bu makale Suriye’deki asimetrik savaş senaryolarına değinerek saldırının coğrafi alanını incelemektedir.

Batı’nın Suriye Saldırısına İlişkin Üç Farklı Senaryosuna Direniş Ekseni’nden Üç Farklı Cevap Senaryosu

İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi Amerika ve müttefiklerini Suriye’ye olası saldırı konusunda uyararak,  bu saldırının ateşi İsrail’e de sıçrayacaktır dedi.  Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise olası bir saldırı halinde Suriye’deki çatışmanın daha büyük bir savaşa dönüşeceğini ve İsrail şehirlerinin de  bundan güvende kalmayacağına dikkat çekti. İslam Devrimi Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi de Amerika’nın Suriye’ye saldırısı İsrail’in sonunu yaklaştıracaktır ifadelerini kullandı.

Es Sefir gazetesinin verdiği habere göre; İran, Suriye ve Hizbullah eksenindeki müzakereler sona ermiş durumda. Savunma projeleri bütünüyle ve etraflıca  masaya yatırılmış, hedefler belirlenmiş ve füzeler depolardan çıkarılıp hedeflere doğru nişan alınmış. Bütün cephe mevzileri olası bir saldırı ihtimaline karşı hazır konumda beklemekte, bu mevziler Lübnan sınırından başlayarak doğu Beka , Hama ,Şam, Lazkiye ve Tartus’tan Hürmüz Boğazı’na kadar devam etmektedir.

Amerikalılar savaş başlatabilirler ama bunu bitirmek kesinlikle onların elinde olmayacaktır, yalnız Amerika ve Batı’nın teknolojik üstünlüklerini göz önünde bulundurursak olası saldırı durumunda seçilecek en iyi savaş yönteminin  Hizbullah’ın 33 günde İsrail’e galip  geldiği asimetrik savaş yöntemi olduğu kesinlik kazanacaktır.

Bu makale Suriye’deki asimetrik savaş senaryolarına değinerek saldırının coğrafi alanını incelemektedir.

İlk Senaryo

Bu senaryoya göre; Tomahawk  ve ya Cruise füzelerinin Suriye topraklarına atılması durumunda Hizbullah da bu saldırılara karşılık olarak Lübnan ve hatta Suriye üzerinden İsrail’e füze fırlatacaktır ve İsrail’in bu saldırılara  karşı tepkisi savaşın niteliğini belirleyecektir.

Eğer İsrail 1991 yılında Saddam Hüseyin’in Scud füzelerini ülkesine fırlattığı zaman tepkisiz kalıp karşılık vermediği gibi bu saldırılara da  karşılık vermezse, saldırılar belli bir zaman ve mekanla  sınırlı olacak ve hızla sona erecektir. Ama eğer Siyonistler bu saldırılara cevap olarak Lübnan’ı hedef alırlarsa, işte o zaman Hizbullah’ın buna cevabı çok daha şiddetli olacaktır ve böylece savaş alanı genişleyerek bütün bölgeye yayılacaktır.

Scud Füzeleri

İsrail eğer bu saldırılar karşısında  Suriye’yi havadan vurmak isterse, Suriye de muhtemelen Rusya’dan aldığı,  ileri teknoloji hava savunma sistemi olan S-300’ü devreye sokacaktır.

Gelişmiş Hava Savunma Sistemi S-300

Es Sefir gazetesi Tel Aviv’in asıl endişesinin direnişin sessizliğinden kaynaklandığını belirtiyor. Zira İsrail’in istihbarat raporlarına bakılacak olursa İran ve Suriye’nin elinde bulunan her türlü silah Hizbullah’ın da eline ulaşmış durumdadır. Bu da Hizbullah’ın elinde İsrail topraklarının her yerine ulaşabilecek güçte çok sayıda füzenin bulunduğu anllamına gelmektedir.

İkinci Senaryo

Bu ihtimal  savaşın Suriye ile sınırlı kalmasını içerir, böylelikle Hizbullah, Suriye ve İran birçok cephede mevzi almak zorunda kalmayacaktır. Bu senaryoya göre  bu ülkeler Fars Körfezi ülkelerinde bulunan İsrail ve Amerikan üslerini, hedef alacaklardır.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth bu konuyla ilgili olarak  İsrailli askeri analistlerin görüşlerine yer verdiği haberinde Suriye’nin yeraltında çok sağlam gizli füze üsleri kurduğunu yazdı. Bu üslerin balistik füze gönderme kapasitesine de sahip olduğu söylenmektedir. Uzmanların bildirdiğine göre bu üslerin üzerleri 30 metrelik bir beton tabakasıyla kaplanmış halde ve buralarda ayrıca üretim atölyeleri, gelişmiş laboratuarlar, savaş için komuta ve kontrol merkezleri de bulunuyor.

Siyonist gazete şöyle devam ediyor: Mevcut tahminlerimize göre, Suriye Ordusunun elinde  her  türden 100.000’den fazla füze bulunmaktadır ki bunlar bölgede üsleri bulunan  İsrail, Amerika ve NATO için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Söz konusu füzeler içinde en etkili olanı 700  km uzun menzile ve  150 kg savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip olan  Dey füzesidir. Bu füzeler İsrail’in bütün bölgelerini hedef alabilirler. Ayrıca 280 km kısa menzile (fakat yakalanmaları zor olan) sahip İskender füzeleri de  Suriye’nin elinde bulunmaktadır.

Üçüncü Senaryo

Bu senaryoda ise tüm seçenekleriyle bütün bölgeyi kapsayan bir savaşın çıkması ele alınıyor. Böyle bir çatışma bütün bölge ülkelerini, özellikle İsrail’i ve Körfez şeyhliklerini içine alacaktır. Şüphesiz direniş ekseninin  bu savaştaki  gücü stratejik caydırıcılığa yol açacaktır. Şahap 3, 4, 5 füzeleri ve 2000 km menzilli  Siccil füzeleri, ve daha birçok balistik İran füzesi bu olası savaş durumunda ateşlenecektir.

Gazete haberin devamında deniz savaşı senaryolarına da değinerek şunları kaydetti:

ABD ve Batı İstihbaratı direniş ekseni donanmasının güçlü olduğuna değinerek, bölgedeki tüm üsleri hedef alabileceğini ve bu gücünün  karadan denize fırlatılan füzelere  sahip olmasından kaynaklandığını belirtiyor.  Direniş ekseni müttefikleri ile denizlerde ve  Fars Körfezi çevresinde iyi bir işbirliği yapacaktır. Devrim Muhafızları Ordusu sahip olduğu  güçlü donanması ile, bu savaşın bütün oklarını Amerika ve Batı gemilerine karşı fırlatacaktır. İran ayrıca  Çin yapımı S-14 füzeleri, Anti-tank füzeleri, denizden denize ve radara yakalanmayan füzeler ve patlayıcı yüklü  insansız deniz araçlarına da sahiptir.

Çin yapımı B-2 ve C-80 füzeleri ve kısa menzilli Cruise füzeleri de olası bir savaş halinde İran Deniz Kuvvetleri Donanmasında yer alacak askeri malzemeler arasındadır.

İran’ın elinde bulunan en tehlikeli füzelerden biri de karadan denize fırlatılan Yahont  B-800’lerdir.  İran’ın Cruise füzeleri de ayrıca Lazkiye kıyısından fırlatılabilirler. Bunlar en gelişmiş teknolojili ve 300 km menzile sahip füzeler olup 200 kg savaş başlığı taşıyabiliyorlar. Hızlarından dolayı radara yakalanma ihtimalleri de çok düşüktür.

İran ayrıca 200 km menzile sahip Cruise füzelerinin üretimine de başlamıştır. Çok etkili olan bu füzeler deniz hedeflerine karşı kullanılmaktadırlar.

medyasafak.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu