HABERLERMEDYA ANALİZ

Avrupa parlamentosundan Muhammed Mursî’ye tehdit

Mısır’da halkın oylarıyla seçilen cumhurbaşkanı Muhammed Mursî’ye karşı gerçekleştirilen tepkiler, uluslararası boyut kaznıyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, Mursi üzerindeki siyasi baskının artırılması çağrısında bulundu.

Schulz küstah bir açıklama yaparak,“Avrupa Birliği’nin çoğulcul bir demokrasinin olmadığı Mısır’la ne siyasi ne de ekonomik işbirliği yapılması mümkündür” dedi.

Schulz, İhvan-ı Müslimin’in Mısır’da insanların dînî duygularını siyasî amaçlar doğrultusunda araç olarak kullandığını öne sürdü ve “Böyle bir rejimin anlayacağı tek şey ekonomik baskıdır” dedi. Schulz, Mursî’yi “Böyle giderse AP, Mısır’la işbirliği yapmayıkeser” diyerek tehdit etti.

Federal Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise Mısır’ı bölünmeye karşı uyardı.

“Anayasal süreci endişe ile takip ediyoruz” diyen Westerwelle, ülkedeki önemli bir kesimi oluşturan laiklerin ve Hristiyanlar’ın kendilerini “öteki” olarak hissetmelerini kaygı ile izlediklerini söyledi. Mısır’da kalıcı ve sağlam bir barışın gerçekleşmesi için “çoğulcu anayasa”nın şaert olduğunu söyleyen Westerwelle, Mursî’yi ülkedeki tüm kesimleri kucaklamaya çağırdı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursî’yi açıkça tehdit etti. Schulz yaptığı açıklamada, Mursî’nin Mısır halkının çoğunluğu tarafından seçildiğini resmen gözardı ederek, “Mursî şunu bilsin ki, çoğulcu demokrasi olmadan Mısır ile ne siyasî ne de iktisadî ilişkiler kurmamız mümkündür” tehdidinde bulundu.

Mursî muhaliflerinin dilini kullanarak Mursî’yi açıkça “diktatörlük”le suçlayacak kadar küstahlaşan AP Başkanı Schulz, hızını alamayarak Avrupa ülkelerini Mısır’a ekonomik ambargo uygulamaya çağırdı.

Sanki krallıkla yönetilen bir ülkeden bahseder gibi konuşan Schulz, “Bu rejimin anlayacağı tek şey, ekonomik baskıdır” ifadelerini kullandı.

Bir parlamaneto başkanı gibi değil bir oryantalist gibi konuşan Schulz, “İhvan-ı Müslimin dînî duygularısiyasî amaçlar için araç olarak kullanıyor” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu