İNSAN HAKLARISon Dakika

Borsada son 10 yılın en büyük düşüşü gerçekleşti

Türkiye piyasaları 10 yıl sonra yeniden siyasal risk altında. Gezi Parkı eylemleri, Türkiye ekonomisini nasıl etkiledi? Bu etkinin devamı gelir mi? Bu sorunun yanıtını Radikal gazetesinin finans editörü Oktay Özdabakoğlu yanıtladı.

Oktay Özdabakoğlu, borsanın geçen hafta düşmeye başladığını, eylemlerin etkisiyle pazartesi günü düşüşün zirveye çıktığını belirtti. Özdabakoğlu, “Türkiye’deki finans piyasasını izleyen yerli ve yabancı analistlerin unuttuğu bir kavram vardı. 10 yıl önceye kadar geçerli bir kavram. Siyasal istikrar unsuru yeniden hesaba katılır oldu” dedi.

“ Hafta sonu yaşanan olaylar nedeniyle Pazartesi günü borsada son 10 yılın en büyük düşüşü gerçekleşti. Yüzde 10.5 civarında bir düşüş yaşandı ve endeksi de neredeyse 4-5 ay önceki seviyeye çekti. Şirketlerin değerlerinde 61 milyar lira civarında bir kayıp oldu. Bunun nedenini sorarsanız Türkiye’de yatırımcılar özellikle son 10 yıldır bir riski unutmuşlardı. O da neydi? Siyasi riskti. Hiçbir zaman gündeme gelmeyen bir riskti. Türkiye devamlı cari açık riski, sıcak para riskiyle tartışılıyordu. Ama dünkü olaylar, Türkiye’de aslında hafızalarımızda varolan ama unutmaya çalıştığımız o siyasi riski tekrar gündeme taşıdı.”

“Taksim, Tahrir olur mu” benzetmesinin yabancı yatırımcılarda büyük tedirginlik yarattığını söyleyen Oktay Özdabakoğlu, “Yabancı yatırımcılar borsada çok büyük bir satış yaptılar ama dolar alıp gitmediler. Başbakan’ın yumuşama sinyali verip vermeyeceğini görmek istiyorlar” diye konuştu.

“ABD basınına yansıyan yazılar özellikle “Taksim, Tahrir olur mu” benzetmesi yabancı yatırımcılarda büyük tedirginlik yarattı. Ve şunu unutmayın; Türkiye borsasındaki yabancı payının yüzde 50’si de ABD’li fonların elinde. ABD piyasaları açılır açılmaz ABD’li fonlardan çok yüklü satışlar gelince buna yerli yatırımcıların da “panik satış”ları eklendi. İMKB yaklaşık 5 milyar civarında bir işlem hacmiyle ve çok sert yabancı satışıyla durdurulamayan bir düşüş yaşadı. Bu durum dün döviz piyasasına da yansıdı, Dolar 1.9 TL’yi gördü. Bu da son 1,5 yılın zirvesi. Bunu gözden kaçırmamamız lazım, ısrarla altını çiziyorum; yabancı yatırımcılar borsada çok büyük bir satış yaptılar ama dolar alıp çıkıp gitmediler. Gecelik repoda, “overnight” da duruyorlar. Hala ne olacağını görmek istiyorlar. Başbakan’ın yumuşama sinyali verip vermeyeceğini görmek istiyorlar.”

Oktay Özdabakoğlu, “Hükümet süreci yumuşatacak yolu bulmazsa finans piyasalarındaki sıkıntı reel ekonomiye de yansır” dedi.

“ Bugünden itibaren artık yabancı yatırımcıların, yabancı analistlerin gündeminde Türkiye’yle ilgili siyasi risk de var. Eğer Başbakan Erdoğan yumuşamazsa ve toplumu yatıştırıcı adımları atmazsa, önümüzdeki Eylül ayından itibaren Türkiye’de çok daha fazla bir finansal krizi yaşayabiliriz.”

Oktay Özdabakoğlu, “İnatlaşma uğruna ekonomide 10 yıllık kazanımların tümünü kaybetme riskiyle karşı karşıyayız” uyarısında da bulundu.

“Bu hükümet yaklaşık 10 yıldır iktidarda ve sürekli ekonomisindeki başarısından bahsetti. Ama bir inatlaşma uğruna ekonomide 10 yıllık kazanımların tümünü kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Umarım bu konuda Başbakanı uyarıyorlardır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu