DÜNYAFilistinHABERLERORTADOĞU

Cihangiri: Kudüs’ün siyonist İsrail rejiminin başkenti olarak tanınması onlar açısından skandal bir yenilgiyi beraberinde getirecektir.

İran Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı, ABD başkanı Trump’ın Kudüs’ü işgal rejimi İSrail’in başkenti olarak resmiyete tanımasının çok ağır bir yenilgi ile sonuçlanacağını bildirdi.
İran Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı İshak Cihangiri Twitter sayfasında şunları yazdı: “İstikbar cephesinde peş peşe aldıkları yenilgiler onları, kendi çökmüş morallerini düzeltmek için zayıf bir takım hareketlere yönlendirmiş bulunmakta; halbuki Kudüs’ün siyonist İsrail rejiminin başkenti olarak resmiyete tanınması onlar açısından skandal bir yenilgiyi beraberinde getirecektir.”
ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin Kudüs’le ilgili yeni yaklaşımını açıklayarak, “Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir. Dışişleri Bakanlığına, Tel Aviv’deki büyükelçiliğimizin Kudüs’e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatını verdim.” dedi.
1995 tarihli “Kudüs Yasasına” atıf yaparak o tarihte ABD’nin Kudüs’ü İsrail’n başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliğini de Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma tavsiyesinde bulunduğunu hatırlatan Trump, “20 yıldan uzun süredir tüm başkanlar bu yasanın gereğini yapmayı ertelediler ve buna gerekçe olarak barış çabalarını gösterdiler. Bu sürenin ardından şu anda daha önce olmadığı kadar İsrail ile Filistin arasında kalıcı bir barışa yakınız. Dolayısıyla şu anda Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir.” şeklinde konuştu.
ABD yönetiminin, 1995’teki Kudüs Büyükelçilik Yasası’na göre İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması öngörülüyordu. Ancak söz konusu yasa 21 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama’nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir “ulusal güvenlik” gerekçesiyle erteleniyordu.
Doğu Kudüs’ü 5 Haziran 1967’de işgal eden İsrail, 1980’de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını “birleşik başkenti” ilan etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980’de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail’in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı.
BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs’ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv’de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs’ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor. ABD, Trump’ın hamlesiyle Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu. Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu