İNSAN HAKLARISon DakikaSuriye

Esad:Halk Tabanı Olmadan Yerinde Kalamazsın

Suriye devlet başkanı Beşşar Esed Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung Gazetesine röportaj verdi Röportajda Dikkat Çekici Sorulardan Bazılarını Sizlerle Paylaşıyoruz

Sayın Cumhurbaşkanı! Sizler ailenizle birlikte Şam’da yaşamaktasınız. Cumhurbaşkanı ve ailesine halk desteğinin hacmi nedir?

Cevap: “Bir çok uluslar arası devlet ve kimi komşuların sana karşı olduklarında ve seni düşürmek için her şeyi yaptıklarında kalmanı sağlayacak bir halk tabanın yoksa kesinlikle yerinde kalamazsın..”

Suriye halkı bilinçli bir halktır. Krizin başlarından beri ne olduğunu ve ne planlandığını idrak etti ve devletinin ordusunun yanında kaldı..”

 

Sayın Cumhurbaşkanı! Ülkenizdeki durumları nasıl görüyorsunuz? Suriye ordusu Suriye topraklarının geniş bir bölümünü kaybetti. Yani bu bölgeler merkezi yönetimden uzak kaldı. Durumları Nasıl Görüyorsunuz?

Cevap: “Sorduğun soru, durumları doğru konumuna getirmeye gerek duyuyor. Bizler klasik bir savaşta değiliz ki toprakların bir bölümünü kontrole alalım yada bir bölümünde kontrolü kaybedelim. Orduya karşı ordu olarak savaşmıyoruz ki işgal altındaki bir topraktan düşmanı kovalım. Doğrusu şu ki bizler; çetelere karşı bir orduyuz. Gerçek şu ki ordu, istediği her yere ve her bölgeye girmeyi başardı ve böylelikle ordu her yere girebiliyor ve kontrolüne alabiliyordur. Fakat ayı zamanda ordu Suriye’nin her bölgesinde bulunmadığı gibi, her noktada bulunma sorumluluğunda de değildir..”

“Kontrol yada kontrol dışından daha önemlisi teröristleri kovalamak ve bertaraf etmenin büyük bir bedeli vardır. Başka bir değişle, sorun bir yerde olup olmaman değildir. Bizim, ülke topraklarımızdaki tüm teröristleri tamamen bertaraf edeceğimizden kesinlikle hiç bir kuşkumuz yoktur. Ama asıl sorun , teröristlerin ülkeye verdileri zarar ve yıkımla birlikte bunların bedelidir. Her şeye rağmen bizler ağır bir bedel ödedik. Durumların bir çok açıdan misali olmadığı doğrudur, fakat bizleri bekleyen büyük meydan okuma krizin sona ermesi ardından fiili olacaktır..”

Sayın Cumhurbaşkanım! İki buçuk yıllık ‘Arap Baharı’ olarak bilinen olguya nasıl bakıyorsunuz?

“Yanlış bir kavramdır. Çünkü baharda ne kan ne de ölüm yoktur. Baharda ne radikallik , ne okulları yıkmak, ne öğrencileri okullara gitmekten ve öğrenmekten men etmek yoktur. Kadınları kendilerine uygun kıyafetler giymekten men etmek yoktur. Bahar en güzel sezondur, oysa ki bizim şu an yaşadığımız en zor durumdur. Dolayısıyla kesinlikle bahar değildir. Suriye’de olanları, insanları vahşice öldürmeyi, kesip doğramayı, derilerini yüzmeyi, organlarını yemeği ve daha bir çok insanlık dışı ayrıntıları al ve bu kavramı pazarlayanlara ver. Ver de o zaman görüşü sana bırakıyorum..”

 

Sizler Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ve İngiltere gibi devletlerin Suriye’deki krize bulaşmalarını eleştiriyorsunuz. Rusya ve İran’ın da bu krize bulaştıkları doğru değil mi?

Cevap: Devletler arasında işbirliği ile bir devletin içişlerine müdahalede bulunup güvenlik ve istikrarını sarsmak arasında büyük fark vardır. Devletler arasındaki işbirliği iki tarafın arzularıyla olup egemenliklerine, özgürlüklerine, karar hürriyetine ve istikrarına karşılıklı saygı çerçevesinde olur. Rusya, İran ve Suriye’nin yanında olan diğer tüm devletlerle ilişkilerimiz uluslar arası kanunlar ve misakların garantilediği işbirliği ilişkileridir..”

“Oysaki sözünü ettiğin devletlerin tutum ve politikaları; uluslar arası kanun, yasa ve misakların reddettiği çirkef bir müdahaledir. İşte fark budur..”

Suudi Arabistan ve Katar’ın teröristleri sizlere karşı silahlandırması arkasındaki neden nedir, ne gibi bir amaçları vardır?

Cevap: “Her şeyden önce sanıyorum ki bu soruya onlar cevap vermeli. Fakat ben bir kısım soru işaretleriyle cevap vereceğim. Silahlıları medyalarında iddia ettikleri gibi demokrasi ve özgürlüğe inançlarından mı destekliyorlar? Suriye’de demokrasiyi desteklemeleri için temelde ülkelerinde demokrasi var mıdır? Halk tarafından seçilen parlamentoları var mıdır? Halkın seçtiği bir anayasaya sahipler mi? Asırlardan beri halk idealindeki yönetim yada devlet şekli için karar verdi mi? Halk bu devletlerdeki sistemin krallık mı, başkanlık mı, yoksa emirlik mi yoksa başka bir şey olduğuna karar verdi mi? Dolayısıyla durum gayet açık ve nettir…”

“Kanımca bunların her şeyden önce kendi halklarıyla ilgilenmeleri gerekiyor.. Ardından da senin sorunu cevaplamaları..”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu