DÜNYAİranİSLAM BÜYÜKLERİ

İmam Ali Hamaney genel çevre politikalarını açıkladı

Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney, İran İslam Cumhuriyeti Anayasası’nın 110. Maddesinin birinci fırkasının yürürlüğe konması doğrultusunda 3 erk başkanlarına, genel çevre politikalarını tebliğ etti.

Bütünleşik ulusal çevre düzenin kurulması, hayati kaynakların düzenli ve koordineli yönetilmesi, çevre tahribatının suç kapsamına alınması, ülkenin ekosistem atlasının hazırlanması, çevre diplomasisinin güçlendirilmesi yeşil ekonominin güçlendirilmesi, İrani-İslami değer ve modellerini esas alan çevre kültürü ve ahlakının kurumsallaştırılması, Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney’in açıkladığı çevre politikalarının eksenleri arasında yer alıyor.

Nizam Maslahatını Belirleme Konseyi ile istişarelerin ardından Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney’in tebliğ ettiği genel çevre politikaları metninde, bütünleşik ulusal çevre düzeninin kurulması ve toplumun sağlıklı çevreden yararlanması ve adelet ve nesiller arası hukuklara uyulması amacıyla çevre durumunda değişiklik yapılmasını, kaynaklar,su , toprak ve havayı kirleten etkenlerin sürekli kontrol edilmesi zaruretine vurgu yapıldı.

Mektupta ayrıca, iklim değişikliği yönetimi ve çölleşme ve partiküller başta olmak üzere toz, kuraklık, mikrop, radyoaktif bulaştırıcılar gibi çevre tehlikeleriyle mücadeleye ve yeni çevre fenomenlerinin tespiti ve yönetimine vurgu yapıldı.

Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney çevre genel politikalarını içeren tebliğinin devamında, muhtelif ekonomik ve sosyal alanlarda üretim modelinde değişikliğe gidilmesi ve çevre dostu yakıtlar başta olmak üzere enerji, su, gıda, madde ve kaynakların tüketim modelinin iyileştirilmesinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.

Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney, 3 erk başkanlarına gönderdiği tebliğinde, tuz olayı, su kirliliğiyle mücadele için bölgesel aygıtların kurulması ve güçlendirilmesi, çevre konusunda ikili, çok taraflı, bölgesel ve uluslarası etkin ve güdümlü işbirliği ve ilişkilerin gelitirilmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu