DÜNYAHABERLERIrak

Irak savaşının ABD için maliyeti

Amerika 20 Mart 2003 tarihinde batılı müttefikleri ile birlikte kimyasal ve kitle imha silahlarını bahane ederek Irak’a çıkarma yaptı ve 9 yıl süren işgalin ardından Amerikalı askerlerin son bölümü 15 Aralık 2011’de Irak topraklarından çekildi. Bu savaşın Irak milleti için armağanı 130 bin Iraklının hayatını kaybetmesi olurken, Amerika milletine de bir trilyon dolar bedel dayattı. Savaşta çoğu Amerikalı olan beş bin koalisyon askeri öldü. Oysa Amerika’nın dönem başkanı Bush saldırıyı Irak halkına özgürlük armağan etmek için yaptığını ileri sürmüştü. Bush ayrıca Amerika’nın ilk günlerde Baas rejimini devirdikten sonra büyük bir saflık sergileyerek Irak savaşının sona erdiğini ilan etti. Oysa bu savaş daha sonraki yıllarda Amerika için yıpratıcı bir savaşa dönüştü ve sonuçta Irak halkından yüzbinlerce ve Amerikalı askerlerden binlerce kayıp geride bıraktı.

Irak savaşının insani bedelinin dışında bu savaşın ağır maliyeti de oldu. Son veriler Irak savaşı şu ana kadar Amerika için 1.7 trilyon dolara mal olduğunu gösterirken, uzmanlar bu rakamın nihai olmadığını ve gelecek dört yılda 6 trilyon dolar sınırına ulaşacağını belirtiyor. Bu rakamın içinde Amerika’nın askerlerine ödemesi gereken paraları ve yine askeri yükümlülülerinin bedelini de içeriyor.

Öte yandan Amerika’nın Irak’ın yeniden imarı teftiş bürosu  son raporunda Irak’ta 60 milyar dolar harcamalarına karşın ülkenin yeniden inşa sürecinde önemli bir ilerleme kaydedilmediğini belirtti.

Baş müfettiş Stuart Bowen, Irak’ın yeniden imarı için harcanan paranın en az 8 milyar doları heba olduğunu açıkladı.

Öte yandan Amerika savunma eski bakanı Paul Wolfovitz de Irak çıkarmasının onuncu yıldönümünde bu savaşın onca bedel ödenmesine değer olduğunu ileri sürdü.

Irak savaşı kitle imha silahları bahanesi ile başlatılırken CIA ve diğer Amerikalı istihbarat örgütlerinin açığa çıkan belgeleri böyle bir iddianın ta baştan yalan olduğunu ortaya koydu. Aslında Amerika sadece Fars körfezinde önemli bir petrol kaynağı olan Irak’ı ele geçirmek için bu ülkeyi işgal etti. Buna karşın Irak işgali Amerikalı stratejistlerin beklentilerini karşılamada ve Amerika 9 yılın ardından onca kayıp ve mali bedel ödeyerek Irak’tan çekilmek zorunda kaldı ve geride altyapıları yıkılmış bir Irak geride bıraktı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu