İNSAN HAKLARIMEDYA ANALİZ

Avrupa birliğinin yasakladığı GDO`lu Pirinç, Türkiye’ye sokuldu

Mersin’den Türkiye’ye sokulurken el konan GDO’lu pirinçler, olay yarattı. Peki bu pirinçler gerçekten GDO’lu mu, nereden geldi, bize nasıl ulaştı?
GDO`li prinçlerin izini süren Vatan Gazetesi`nden Uğur Koçbaş, her şey 1998 yılında başladı. Genetiğiyle oynanmış gıda ürünleri (GDO-Genetiği değiştirilmiş organizma) çok büyük potansiyeli vaat eden bir araştırma alanıydı.
Birçok büyük firma gibi daha sonra dünya ilaç devi Bayer tarafından satın alınacak olan Aventis firması da ‘Genetiği değiştirilerek böceklere karşı daha dirençli ve verimi yüksek pirinç’ geliştirmek için deneylere başlamıştı.
KOD ADI: LLRICE601
3 yıl boyunca ABD’deki birçok arazide kod adı LLRICE601 olan bu GDO’lu pirinç test edildi. Ancak Bayer’in 2002 yılında Aventis’i satın almasının ardından LLRICE601 ile ilgili tüm çalışma sonlandırıldı.
“TARLADAN MI YAPILDI”
Fakat deneylerin yapıldığı araziler ve tarlalar kendi haline bırakıldı. Nasıl olduğu hiçbir zaman anlaşılmayan bir şekilde bu güvenliği kontrol edilmeyen tarlalarda yetiştirilen pirinçlere 2006 yılında ABD’de birçok tarlada rastlandı. Hatta ABD’nin ihraç ettiği pirinç stoklarının içinde de bu pirinçlerden olduğu anlaşılınca kıyamet koptu. ABD’nin en büyük pirinç müşterisi Japonya ve Rusya tüm alımlarını durdurdu. Meksika ve Avrupa Birliği de pirinç ithalatına çok sıkı denetimler getirdi.
AB`DE YASAKLANMIŞTI
Amerikan pirincinin fiyatları dibe vurdu. Pirinç üreticileri Bayer’i dava etti ve firma 11 bin çiftçiye tam 750 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kaldı.
Tekirdağ’da da GDO’lu ithalat var
Önceki gün, Mersin’de el konulan pirinçlerde GDO tespit edildiğini söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dün de Tekirdağ’da da GDO’lu ithalat yapıldığı bilgisine ulaşıldığını açıkladı: “Biz gümrük kapılarımızda kara, hava, deniz her neresiyse koruyucu, kollayıcı çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Olay yargıda

“Mersin’deki olaylarla ilgili savcılığın gizlilik kararı var. Yargı süreci devam ediyor. Mersin’de olayla ilgili hem TÜBİTAK hem de İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) laboratuvarlarında bu ürünler tahlil edildi. Çıkan sonuçlara tabii itiraz edenler olabilir. Aynı olayla ilgili, ‘Başka limanlardan başka yerlerden ithalat olmuş mu?’ şeklindeki çalışmalar sonucu, Tekirdağ’da da bu tür ithalat yapıldığı bilgisine ulaşıldı. Konu savcılıkla paylaşıldı.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu