DÜNYAİNSAN HAKLARI

İran: “BM Myanmar için en kısa zamanda eyleme geçmeli”

slam İşbirliği Teşkilatı’na, İnsan Hakları İşlerinde BM’nin Yüksek Komiseri Navi Pillay’ya ve BM’nin İnsan Severlik İşlerinden Sorumlu Amus’a gönderen bu mektupta Büyükelçi Muhammed Hazai, Myanmar’ın Rohingya kentinde müslümanlara yönelik uygulanan baskılara dikkat çekerek, bu ülkede müslümanlara yönelik yapılan baskılar çerçevesinde yüzlerce masum insanın katledildiğini ve pek çok sayıda ev ve camii tahrip edildiğini dile getirdi.

Hazai, müslümanların vatandaşlık haklardan yoksun olduğunu söyleyen Myanmar devletinin bu sözünden endişelerini ifade ederek Rohingya müslümanların asırlar boyunca o bögelde yaşadıklarını hatırlattı.

İran İslam Cumhuriyeti’nin BM nezdindeki daimi temsilcisi, Myanmar’daki baskının önüne geçmek için BM’nin en kısa zamanda eyleme geçmesi gerektiğini bildirdi.

Muhammed Hazai, Myanmar’daki insan haklarına karşı yapılan ihlala karşı uluslar arası toplumun sessizliği uluslar arası ilişkileri tehlikeye atacağına dikkat çekti.

Myanmar’da çatışma yok Müslümanlar katlediliyor

Myanmarlı Müslümanlara yönelik Budist fanatikler ile güvenlik kuvvetlerinin saldırıları sürüyor. Uluslararası Af Örgütü, yöneticilerin iki toplumsal grup arasındaki çatışma gibi yansıttığı olayların asıl kurbanının Rohingyalı Müslümanlar olduğunu açıkladı. Örgüt açıklamasında, olayın kurbanları olmalarına rağmen yüzlerce Müslüman’ın gözaltına alındığı belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü, Myanmar’ın Arakan (Rakhine) bölgesinde yaşayan Rohingyalı Müslümanların, Budist fanatikler ile güvenlik kuvvetlerinin tecavüz ve katliamlarının kurbanı olmaya devam ettiğini açıkladı.

Örgütten yapılan açıklamada, ülkede olağanüstü hal ilan edilmesinin üzerinden 6 hafta geçmesine rağmen, Rohingya Müslümanlarına yönelik toplumsal şiddetin devam ettiğine dikkat çekildi. Haziran ayı başında Müslümanlara yönelik başlayan ferdi saldırılar, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinin tamamına yayılmış halde devam ediyor. UAÖ açıklamasında yaralanan, ölen ve tecavüze uğrayanların tam sayısının bilinmediği vurgulandı. Myanmar yönetimi gelişmeleri iki toplumsal grup arasındaki çatışmalar gibi yansıtmaya çalışırken, Uluslararası Af Örgütü’nün Asya sorumlusu Benjamin Zawacki, yaşanan olayların asıl kurbanının Rohingyalı Müslümanlar olduğunu açıkladı. “6 haftadır devam eden şiddet olayları tek taraflıdır ve genel olarak Müslümanlar, özel olarak da Rohingyalı Müslümanlar asıl hedef ve kurbanlardır.” açıklamasında bulunan Zawacki, Rohingyalı Müslümanlara yönelik şiddetin bir kısmının doğrudan güvenlik kuvvetlerince yapıldığını, bir kısmının ise güvenlik birimlerinin göz yummasıyla Rakhine Budistleri tarafından gerçekleştiğini kaydetti. Örgüt açıklamasında, olayın kurbanları olmalarına rağmen yüzlerce Müslüman’ın gözaltına alındığı da belirtildi.

Burma’da (Myanmar) 49 yıl süren askeri cunta yönetiminden sonra geçen yıl devlet başkanı olan Thein Sein, temmuz ayı başında yaptığı açıklamada, tek çözümün Rohingyalı Müslümanların topluca üçüncü bir ülkeye gönderilmeleri ya da BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) bu toplulukla doğrudan ilgilenmesi olduğunu savunmuştu.

Çoğunluğu Budist 75 milyon nüfuslu Myanmar’da resmi rakamlara göre nüfusun yüzde 4’ünü teşkil eden Müslümanların yaklaşık 1 milyonunu ülkenin batısındaki Arakan (Rakhine) eyaletinde yaşayan Rohingya Müslümanları oluşturuyor.

Rohingyalıların yaşadığı zulüm ve çaresizliği dünyaya duyurmak için kurulan Arakan Projesi adlı sivil toplum kuruluşunun direktörü, Chris Lewa, “Bunlarınki gerçek bir devletsizlik trajedisi. Burma, siz Bangladeşlisiniz evinize gidin, diyor. Bangladeş siz Burmalısınız evinize gidin diyor. On yıllardır ortada kalmış haldeler ve durumları her geçen gün daha da kötüleşiyor.” diye anlatıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu