HABERLER

İran yapımı Hayyam Uydusu’nun uzaya fırlatıldı

İran’ın yeni uydusu Hayyam, bu sabah Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden başarıyla fırlatıldı.İran’ın yeni uydusu Hayyam, bu sabah Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden başarıyla uzaya fırlatıldı. İran Uzay Ajansı (ISA) tarafından geliştirilen uzaktan algılama uydusu, ülkedeki çeşitli sektörlerin bilgisayarlaştırılması için altyapı sağlayacak. Hayyam, hassas sensörleri ve topografik haritalar ve veriler sayesinde, tarımda verimliliği artırmada, İran’ın su kaynaklarının doğru bir şekilde izlenmesinde, doğal afetlerin yönetiminde, arazi kullanımındaki değişikliklerin, izinsiz inşaatların ve ormansızlaşmanın izlenmesinde kullanılabilir. Bu uydu, adını matematik, astronomi, felsefe ve şiir alanındaki engin bilgisi ile tanınan 11. Yüzyıl İranlı bilgin Ömer Hayyam’dan almıştır.

İran Uzay Teşkilatı, ülkenin ihtiyaç duyduğu uyduların inşası ve fırlatılması ve ilgili yer istasyonlarını geliştirme alanındaki iç yeteneklerini geliştirirken, gelişmiş bilimsel ve Dünyanın uzay endüstrisinin önde gelen ülkeleri ile teknolojik işbirliği yapmak, ülke ihtiyaçlarını karşılarken, İran’ın uzay bilgisi ve teknolojisini de tamamen yerlileştirip millileştirmiş olacak.

İran,  İslam Cumhuriyeti’nin Amerika’nın azami yaptırım ve baskısına rağmen bilimsel ilerleme ve gelişme konusundaki kararlılığı, İran İslam Cumhuriyeti’nin yalanlarla ve medyatik psikolojik savaşlar ile bilimsel gelişme sürecinden uzaklaştırılamayacağını ispatlamıştır. Bu doğrultuda Amerika ve ortakları, İran’ın bilimsel ve araştırma uydusunu ve İran’ın füze programını bir güvenlik tehdidi olarak lanse etmeye çalışmış ve bu durumu bir bahane olarak kullanmaya çalışmıştır. Ancak bu kabiliyetler bilimsel bir yapı dahilindedir ve İran milletinin ilerlemeyi ve gelişmeyi hak ettiğini göstermektedir.

İran esk’ Uzay Ajansı başkanı ve uzay uzmanlarindan Murtaza Berrari yaptırımlara atıfta bulunarak şöyle diyor:”Gençlerimiz bu kısıtlamalara rağmen yollarına devam etmeyi öğrendi.. Bu nedenle; Bu yaptırımlar bize yeni şartlar dayatamadı. İran İslam Cumhuriyeti tüm kısıtlamalara rağmen tam bir uzay teknolojisi döngüsüne ulaştı. Uydu tasarlama ve inşa etme, fırlatma, veri toplama ve son olarak alınan verileri kullanma, bu teknolojinin tam döngüsünü oluşturmaktadır. “

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu