DÜNYAHABERLERİranİSLAM BÜYÜKLERİ

İranlı Ehl-i Sünnet Alimi:Suriye’de Cihad Yoktur

Suriye konusunda kendisine;Suriye’ye saldırı konusunda sizin şahsi görüşünüz nedir şeklinde sorulan soruya İran’ın en büyük ehl-i sünnet alimlerinden Ahmet Selami

Bana göre Amerika, İsrail ve müstekbirlerin faydasına olacak her hareket hangi nahiyeden gelirse gelsin mahkumdur. Bizler hiçbir yere yönelik saldırıyı caiz bilmiyoruz. Bendeniz, Suriye, Pakistan ve Afganistan’a yönelik yapılan saldırıları caiz bilmiyorum. Tüm bu ülkelerde savunmasız insanlar öldürülmektedir.

Bunların bir çoklarının amilleri çoğunlukla intihar saldırıları düzenleyen El Kaide’dir. Bunlar İslam ve şeriat açısından kınanmışlardır. İslam böyle şeylere izin vermemektedir. İslam eğer cihat için emir veriyorsa, bunun şartları vardır. İslam, kafirlerle cihat eder  Müslümanlarla değil şeklinde cevaplandırdı.

Ahmet Selami Kimdir

Mevlevi[1] Nezir Ahmet diye meşhur olan “Mevlevi Ali Ahmet Selami” hicri 1324 (miladi 1945) yılında Sistan-Beluçistan[2] şehrine bağlı Serbez ilçesinin “Kişkur” köyünde alim bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk öğrenimini burada tamamladıktan sonra dini eğitimini “Mevlana Tac Muhammed Bozurgzade”nin yanında Serbaz’da ve daha sonra Pakistan’ın baş müftüsü “Mevlana Müftü Muhammed Şafii”, “Mevlana Muhammed Rafii Osmani”, “Mevlana Muhammed Taki Osmani”, “Mevlana Şemsu’l Hak” ve “Mevlana Subhan Mahmut” gibi büyük üstatların yanında Pakistan’ın Keraçi kentinde tamamladı. Din eğitiminin yanı sıra Keraçi üniversitesinde “İktisat” alanında yüksek lisans yaptı.

Mevlevi Ali Ahmet Selami, İran İslam Cumhuriyetinde rehberi belirleyen uzmanlar meclisinde Sistan ve Beluçistan halkının temsilcisi, Uluslararası İslam Mezheplerini Yakınlaştırma Kurumu Yüksek Konsey Üyesi, İslam Mezhepleri Üniversitesi Hanefi Hukuk ve Fıkıh Bilimsel Heyeti üyesi ve Zahiden Daru’l Ulum Havza İlimleri öğretim üyesi görevlerini yürütmektedir.

Şu ana kadar kaleme aldığı eserlerden bazıları şunlar: “İslam Tarihi”, “Tebliğ ve Davetin Mihverleri”, “Peygamber (s.a.a) ve Sahabe Asrındaki Örnek Kadınlar”, “Üç Yol Arkadaşı”, “Şeriat Adabında Nasıl Yaşanılır”, “Kerbela Hadisesinin Çerçevesi” ve “Kadınlara Hediye”. Bunların yanı sıra Uluslararası alanda çeşitli dallarda yazmış olduğu 15 bilimsel makaleye işaret edilebilir. Tüm bu çalışmaları onun İran’ın en önemli ve en seçkin Ehli Sünnet alimlerinden biri olmasını sağladı.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu