DÜNYAİNSAN HAKLARI

Kapitalist kriz İtalya’da da zenginleri değil yoksulları vurdu

Avrupa’da kapitalist kriz sadece Yunanistan’ı vurmadı. İtalya da gittikçe daha dibe vuruyor. Sosyal harcamalar kısılıyor, gelir adaletsizliği artıyor, işsizlik artıyor, hak gaspları artıyor…

Avrupa Birliği malum iktisadi buhran ile mücadele ediyor son yıllardır. Battı batacak ülkeler, kahinlerin son gün tahminleri, “Avro’dan çıkarsa” korkuları derken AB yurttaşları gece “spread” ile yatıyor sabah Avrupa Birliği Merkez Bankası ile kalkıyor. Almanya ile Fransa bir yandan ona buna emir verirken ülkelerin iktisadi yapısı o ya da bu şekilde yavaş yavaş kötüleşmeye devam ediyor. Bu güzel salatada bilindiği üzere mozzarella peyniri, güzel sahilleri ve kayıt dışı para akışı ile ünlü İtalya da var. Konfederal sendika CGIL ile ulusal kültür derneği ARCI’nin desteklediği ve Toplum ve Bilgi Derneği’nce hazırlanan bir çalışma bu durumu güzelce özetliyor; daha az iş, daha az hak ve daha az gelecek. 1300 sayfalık çalışmanın başlığı “Yunanistan bize yakınlaşıyor”.

İtalya’nın içinde bulunduğu buhranın sonuçlarından ilki kamu yararına olan harcamaların kısıtlanması; 2008 ile 2011 yılları arasında bu kısıtlama %80’e varıyor. Yurttaşlar arasındaki gelir farkı ile mücadele için ayrılan harcamalar 2008 yılında 2,5 milyar Avro iken 2011 yılında 538 milyon Avro’ya indi ve 2013 yılı için bu rakamın 270 milyon Avro’ya kadar düşmesi öngörülüyor. Yaşlılara, devlet okullarına ve sosyal faaliyetlere ayrılan ek gelir ise 2009 yılında 518 milyon Avro iken 2012 yılında sadece 44 milyon Avro’ya kadar düştü.

Yurttaşlar arasında yoksulluk sınırına varan kişi sayısı 2012 yılında %24,5 oranına ulaştı. Bu rakam 2010 yılında %18,2 idi. Öte yandan ülkenin ‘zengin’ olarak tanımlanan kısmı son üç senede ülkenin geri kalanına göre 10’a 1 artış yaşadı. Böylelikle İtalya’nın en zengin 10 kişisi ülkenin 3 milyon fakir insanının toplam gelirine sahip olur hale geldi. Çalıştığı işte süreklilik güvencesi olmayan sözleşmelere sahip olan kişi sayısı ise son iki yılda 3 milyona vardı. Ne iş sahibi olan ne de eğitimine devam eden nüfus 2 milyonu bulurken aynı adette yani 2 milyon kişi geleceğini güvenceye almak için İtalya’dan başka bir ülkeye doğru göç etti. İşsizlik oranı ise Aralık 2011’de %8,9 iken Şubat 2012’de %9,3’e vardı.

CGIL gene sekreteri Susanna Camusso çalışmanın sunumunda İtalya’yı Berlusconi hükümetiyle aynı şekilde hareket eden bir hükümetin yönettiğine dikkat çekti. Camussa sözlerine şöyle devam etti: ‘Maaşlarda artış yok, gelir her geçen gün daha da düşüyor ve geleceği göremeyen insanların çaresizliği gündemi oluşturmakta’.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu