DÜNYAİran

İran’da yapılan Radikalizmle Mücadele Konferansı başladı

“Şiddet ve radikalizmden arındırılmış dünya” konulu uluslararası konferans, Tahran’da İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin konuşmasıyla başladı.

Tahran’da İslam ülkeleri zirve salonunda gerçekleşen koferansta konuşan Cumhurbaşkanı Ruhani 10 öneri sunarak, BM Genel Kurulundan geçen şiddet ve radikalizmden arındırılmış dünya önerisine küresel ilgiliye dikkat çekti. Bu ilginin dünyada şiddet ve radikalizmle mücadelenin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirtti.

Terörizm ve radikalizmle mücadele için bölge ülkelerinin işbirliği ve yakınlaşması zaruretine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Ruhani, uluslararası şiddet ve radikalizmden arındırılmış dünya konferansından amacın, terörizm ve radikalizmden kaynaklanan fiili sorunları halletme çabası olarak niteledi. Bu konferansın başarıyla sonuçlanmasını temenni etti.

Ortadoğu’da yaşanan şiddet olayları ve hergün onlarca çocuk, kadın ve erkeğin bu olaylarda hayatını kaybetmesine temas eden Ruhani, bütün ülkeler ve barış yanlısı grupların şiddet ve radikalizme karşı azami derecede ciddi işbirliği içine girmeleri gerektiğini, bunun için şiddetin türeme sebepleriyle ilgili ortak anlayışa ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Ülkelerin ortak görüş ve bakış açılarına sahip olmaları için basın ve araştırma kuruluşlarının rolünü önemli niteleyen Cumhurbaşkanı Ruhani, bütün ülkelerden yakınlaşma ve rasyonel politika takip etmek suretiyle, Ortadoğu’da barış ve güvenliği tesis etmeye çağırdı.

Şiddet ve savaşın doğurduğu sonucun gerginlik ve kargaşadan başka br şey olmadığını ifade eden İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bölge ülkelerinin her şeyden ziyade huzur peşinde olduğunu kaydetti. Belli hedefler peşinde olan bölge dışı etkenlerin bu bahaneyle bölgeye sızarak, ortalığı karıştırmaları için hiçbir gerek olmadığına vurgu yaptı.

Terörizmi organize eden ve finanse eden ülkelerin de açık ve net olarak teröristlerle aralarına mesafe koymaları ve onlara parasal desteğini keserek, Irak ve Suriye başta olmak üzere terörizme maruz kalan ülkelere terörle mücadele için para ve silah desteği vermeleri gerektiğini belirtti.

Ruhani, mezhepsel öğretilerden radikalcı ve tekfirci yorumların çıkarılmasını önlemek amacıyla eğitim sistemi ve dini okullarda değişiklik yapılması için bölgesel işbirliğinin şart olduğunu belirterek, İslam’ın gerçek yüzünün dünyaya gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Ruhani konuşmasının devamında, Teröristlerin sanal ortam ve sosyal paylaşım ağlarını kullanmalarına mani olmak için küresel işbirliğine de vurgu yaparak, Güvenlik Konseyi ve veto hakkı başta olmak üzere BM yapısında reform için uluslararası toplumun çalışmasını istedi.

Ruhani, haksız yere akan kanların unutulmaması, şidet ve radikalizmle mücadele için küresel iradenin her yıl yeni hayat bulması için, BM Genel Kurulunda şiddet ve radikalizmden arındırılmış dünya önerisinin onaylandığı 18 Aralık gününü, “dünya şiddet ve radikalizmle mücadele günü” olarak adlandırılmasını önerdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu