DÜNYA

Lübnan sokakları siyasi sembollerden kurtuluyor

Beyrut ve Trablus’ta sokaklardaki parti ve mezhep sembolleri temzilenmeye başladı.

Lübnan’ın iki muhalif partisi Hizbullah ve Müstakbel Hareketi arasında devam eden diyalog görüşmelerinde alınan, “din ve mezhepler arasındaki gerginliğin azaltılması için sokaklardaki siyasi ve dini sembollerin kaldırılması”na yönelik karar, ülkenin başkenti Beyrut ve ikinci büyük kenti Trablus belediyeleri tarafından uygulanmaya başlandı.

Beyrut sokaklarında gerçekleştirilen parti bayrakları, posterleri, dini ve siyasi figürlerin fotoğrafları gibi sembollerin kaldırılması çalışmalarını takip eden Beyrut Valisi Ziad Şebib, Hizbullah ve Müstakbel Hareketi’nin aldığı kararın Lübnan hükümeti tarafından da memnuniyetle karşılandığını söyledi. Şebib, “Muhalif iki parti arasında alınan ortak karar neticesinde Beyrut’u daha düzgün ve medeni bir görüntüye kavuşturacağız. Parti ve mezhep sembollerinin yüzde 90’ını kaldırmış bulunuyoruz. En son poster, bayrak, flama kaldırılıncaya kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu karar, Beyrut’un bütün semt ve sokaklarını kapsayacak şekilde uygulanıyor” diye konuştu.

Güney Beyrut’taki “Hizbullah’ın kalesi” olarak kabul edilen Dahiye semti ise Beyrut belediyesine bağlı olmadığı gerekçesiyle alınan kararın uygulama alanı dışında kalıyor.

Adı yaşanan çatışmalarla sık sık gündeme gelen, ülkenin ikinci büyük kenti Trablus’ta da Vali Remzi Nuhra’nın “sokakların siyasi ve dini sembollerden temizlenmesi” çalışmalarına başlandığı bildirildi.

Suriye kriziyle ilgili farklı politikalar izleyen Hizbullah ve Müstakbel temsilcileri, cumhurbaşkanlığı seçimleri için “Diyalog görüşmeleri”ne, Meclis Başkanı Nebih Berri’nin Ayn et-Tine’deki konutunda 23 Aralık’ta başlamıştı.

Lübnan’da Hizbullah başta olmak üzere Esad yanlısı gruplar, Suriye yönetimi ile teröristlere karşı savaşırken, eski Başbakan Saad Hariri’nin Müstakbel Hareketi ise Suriyeli teröristlere destek veriyor.

Ülke meclisi, görev süresi 25 Mayıs’ta sona eren 12. Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’ın ardından yeni cumhurbaşkanını seçmek için 18 kez toplanmış ancak “toplantı yeter sayısı” sağlanamadığı için gerçekleştirilememişti.

Lübnan’da 1943’te varılan ulusal mutabakata göre, “Maruni Hristiyan” olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından seçiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor.

Yeni seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu