İNSAN HAKLARIMEDYA ANALİZSuriye

Mescid-i Aksa İşgal Tarihinin En Büyük Tehdidiyle Karşı Karşıya

13 yıl önce bugün Siyonist rejim eski Başbakanı Ariel Şaron el-Aksa’nın da içinde bulunduğu Haremü’ş Şerif’e küstahça girdiğinde birkaç yıl sürecek bir intifadanın kıvılcımlarını ateşlemişti. Bugünse Siyonist yerleşimciler, yönetimlerinin en üst üzey isimleriyle birlikte Harem’e giriyorlar.

Yahudi Sukkot Bayramı dolayısıyla Kudüs’te yapılan eylem çağrılarının yanısıra İsrail Parlementosu Knesset “Yahudilerin Haremü’ş Şerif’te ibadet etmeleri için” bir yasayı gündemine aldı. Knesset İçişleri Komitesinden Pazartesi günü (16 Eylül) hararetli tartışmalara sebep olan gündem sonucunda parlemento üyeleri “Yahudi ibadetçilerin” Haremü’ş Şerif’e girmelerine bir hafta sürecek tatil süresince izin verilmesini oyladı.

Kudüs’ün diğer Filistin topraklarından ayrı kalması ve yaklaşan felakete tek başına karşı koyması için Siyonistler ciddi hazırlık içersindeler. Batı Şeria’dan Kudüs’e gelecek olan Filistinliler için kontrol noktası sayıları arttırıldı ve 1948’den bu yana Siyonist işgalinde olan şehre Cuma namazı için gelecek olan Filistinli müslümanlara yaş sınırlaması getirildi.

Siyonistler, tıpkı bundan yıllar önce el-Halil’deki İbrahim Camii’nde yaptığı gibi bugün Haremü’ş Şerif’i Yahudiler ve Müslümanlar arasında bölme çabaları İsrail parlementosu üyeleri arasında üzerinde tahminler yürütülen potansiyel bir olay olmaktan çıkmış durumda. Öyle ki Yahudi milletvekilleri haftanın bazı günlerinin Müslümanlara diğer günlerinin de Yahudilere ayrılmasını teklif ederek Müslümanların en kutsal mekanlarından birinin bölünmesinin temellerini atıyorlar.

Hatta Siyonist rejim parlementosundaki bazı milletvekilleri daha da ileri giderek Mescid’e Yahudi girişinin sürekli açık tutulması gerektiğini öne sürüyorlar. Gazze ve Batı Şeria’dan Kudüs’e gelen yolları kapatmak ve diğer noktalardan Müslümanların Kudüs’e gelmelerine tamamen engel olmaksa masadaki bir diğer plan, öyle ki Yom Kippur savaşında (Arap İsrail Savaşı) İsrail bugün konuşulan bu planı uygulamıştı.

Filistinliler ise bu süreçte Yahudi yerleşimcilerinin ve militanlarının Harem’e girmelerinin tamamıyla önünün açılmasından endişeli. Siyonist rejim parlementosunda, Yahudilerin bütün bayramlarda Harem’e girmelerine izin verilmesinin gündeme gelmesi ise bu endişelerin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.

Yom Kippur savaşında işgal kuvvetleri ayrıca 50 yaşın altındaki Müslümanları Mescid-i Aksa’ya girmelerini yasaklamış, Harem’in içinde bulunan meydanlar yahudi yerleşimcilere açılmıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu