DÜNYAHABERLER

Mogherini’nin Afrin Harekatından Yoğun Endişesi!

AB dış siyaset sorumlusu Federica Mogherini Pazartesi günü yaptığı açıklamada Türkiye’nin Suriyeli kürtlerin Afrin’deki mevzilerine saldırısından yoğun bir şekilde endişeli olduğunu belirtti. Mogherini iki sebepten dolayı endişeli olduğunu söyledi.

Her şeyden önce insani konular ve sivillerin askeri saldırıdan etkilenmeler, ikincisi ise yapılan saldırıların Cenevre barış müzakerelerini etkileme ihtimalidir.
Türkiye’nin Afrin’e yönelik “Zeytin Dalı” harekatı Suriye ile olan ortak sınırları güçlendirerek bölgede güvenliğin sağlanması, Afrin’deki Kürt silahlı milis güçlerini yok etmek hedefleri ile 20 Ocak tarihinden itibaren başladı.
Türkiye basınının belirttiğine göre dün Türkiye tarafından gerçekleşen top atışlarında çok sayıda hedef vuruldu. Öğle saatlerinde ise fırtına obüsleri aynı noktalara yoğun bir şekilde atış gerçekleştirdi. Zeytin Dalı Harekâtı’nın dördüncü gününde operasyonun başından bu yana, 170 hedefin imha edildiği, 15 noktanın ele geçirildiği belirtildi.
Almanya parlamentosunda sol parti fraksiyonu lideri Sahra Wagenknecht, Türkiye’nin kuzey Suriye’ye yapılan operasyonun “saldırı” ve “uluslararası hukuka aykırı” olarak değerlendirdi. Suriye dışişleri bakanlığı da bu hareketi Suriye milli hakimiyetinin Türkiye tarafından ihlali şeklinde değerlendirdi.
Türkiye’nin belirttiğine göre Suriye kuzeyinde Kürt milis güçlerden 30 bin kişilik bir ordunun kurulmasına karşı başlatılan Afrin saldırısı, yakın gelecekte Ankara ve AB arasındaki ihtilaf eksenlerinden bir haline gelecektir. Bazı AB ülkeleri sözde IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonda Amerika’nın yanında yer alarak son yıllarda Suriye’de bazı operasyonlara ortak oldular. AB dış siyaset sorumlusu Mogherini’ye göre de Suriye’de her türlü askeri operasyon ve faaliyet, IŞİD karşıtı olmalı; halbuki Türkiye’nin askeri operasyonu Afrin üzerine odaklanmıştır. Bu da Türkiye ordusunun YPG güçlerini hedef aldığını gösteriyor.
AB’nin Türkiye’nin Afrin operasyonuna karşı muhalefeti, Suriye krizindeki diğer tarafların tutumları ile aynıdır, gerçi sebepleri birbirinden farklıdır. Suriye’nin en büyük oyuncularından Rusya’ya göre Suriye’nin kuzeyindeki son gerginlik aslında Washington’un Suriye’de yasadışı askeri varlığı ve üstlendiği rolünün devam etmesi sonucudur. Rus siyasi yorumcu  Vichslav Matazov’a göre Rusya Suriye’de yeni bir savaş cephesinin açılmasına karşıdır.
Bu arada Avrupa’nın kuzey Suriye’deki krize başka bir yönden yaklaştığı görünüyor. Mogherini’ye göre hali hazırda Suriye krizi için siyasi diyalog, öncelik arzediyor ve Türkiye’nin Suriye kuzeyindeki askeri operasyonu, hali hazırda Cenevre barış sürecine katılma konusunda az çok anlaştıkları tarafları arasındaki ihtilafları pratikte daha da yoğunlaştırabilir.
Zeytin Dalı operasyonu sivillere bir çok zarar ve hasar vermenin yanısıra bir çok sivilin de ölümüne ve dolayısı ile kuzey Suriye’de Kürt bölgede insani bir krizin şekillenmesine sebep olabilir. Fakat hali hazırda geriye bir soru kalıyor; neden AB, Amerika’nın Suriye’de 30 bin kişilik bir ordu kurma planına hiç tepki göstermiyor ve tutum sergilemiyor? Unutmamak gerekir ki başta Fransa ve Britanya başta olmak üzere AB bazı önemli üyeleri Suriye’de terör grupların şekillenmesindeki etkinliği ve teröristlere sağladıkları destekler ile Suriye krizinin şekillenmesi ve ülkede iç savaşın yaşanmasında önemli rolleri vardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu