DÜNYAHABERLERİNSAN HAKLARIMEDYA ANALİZ

Müttefikliği buysa:Türkiye’nin Nar ve inciri 6 yıldır ABD kapısında bekliyor

ABD ile serbest ticaret anlaşması (STA) imzalamak için ilk adım resmen atılırken, Türkiye’nin Nar ve incirinin 6 yıldır ABD kapısında bekletildiği ortaya çıktı.

ABD-AB arasında yaz ortasında başlayan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ile ilgili sürecinin dışında kalmak istemeyen Türkiye, paralel bir anlaşmayı devreye sokmak için bir süredir çaba yürütüyordu. Konu, Başbakan Erdoğan’ın mayısta ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde gündeme gelmiş, ABD tarafı masaya oturmaya razı olmuştu. Görüşmede komite kurulması kararlaştırılmıştı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, önceki gün ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve Ticaret Temsilcisi Michael Froman ile bir araya gelerek, oluşturulan ABD-Türkiye Yüksek Düzeyli Komite’nin çalışmalarını başlattı. Komitenin eş başkanlığını Çağlayan ve Froman yürütecek. 

Önce etki analizi yapılacak 

Komite’nin ilk görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Çağlayan “Bugün, Türkiye ile ABD arasındaki ticarette tarihi bir gündür” dedi. Komitenin ana gayesinin Türkiye ile Amerika arasında olabilecek STA’nın ülkeler arasında irdelenmesi ve incelenmesi olduğunu ifade eden Çağlayan, bir diğer boyutun ise müzakerelerine başlanmış olan ABD ile AB arasındaki TTIP anlaşması ile ilgili konulardan Türkiye’nin nasıl etkileneceğinin tespiti olduğunu söyledi. 

Türkiye’nin nar ve inciri 6 yıldır ABD kapısında bekliyor 

BAKAN Çağlayan, Washington’da yapılan görüşmelerde ABD’nin Türkiye’den ihraç edilen bazı ürünlere getirdiği yüksek vergilerin de gündeme geldiğini ifade etti. Çağlayan’ın verdiği bilgiye göre ABD, Türkiye menşeli ürünlere 3 anti-damping 2 telafi edici vergi olmak üzere 5 adet ticaret politikası önlemi uyguluyor. Çelik petrol boruları ve inşaat demiri gibi ürünlere bu vergilerin uygulandığını belirten Çağlayan “Son olarak 2 Temmuz 2013 tarihinde petrol boruları ihracatımıza karşı da yeni bir anti damping ve telafi edici vergi soruşturması başlatılmış durumda. Bu üründe biz geçen sene Amerika’ya 233 milyon dolarlık ihracat yapmışız. Ama bu önlem başladıktan sonra bu yılın ilk 7 ayında ihracatımız 2 milyon dolara düşmüş vaziyette” dedi. 

2007’den beri bekliyoruz 

Ayrıca siyah incir ve nar gibi meyvelerin de ABD pazarına giremediğini belirten Bakan Çağlayan “İncir ve nara 2007 yılından beri ihraç izni bekliyoruz” dedi. Çağlayan kiraz, şeftali, domates, kavun ve biber gibi ürünlerin ihracatı için ise süreci başlattıklarını dile getirdi. 

Onur Air pazarlığı 

Bakan Çağlayan, Onur Air olayı ile ilgili de görüştüklerini söyledi. Şirketin İran’dan parça getirdiği için el konulan uçağıyla ilgili tüm bilgi ve belgelerin iletildiğini anlatan Çağlayan “Biz de engelin kaldırılmasını istedik. Hatta engelin kaldırılması için ortaklık yapısının değiştirilebileceğini de ifade ettik” dedi. Çağlayan, ABD tarafında olumlu yaklaşım gördüğünü de anlattı. 

Türkiye’nin müttefiki olduğunu iddia eden ABD’nin Türkiye’yle olan ticareti, İran’ın Türkiye’yle olan ticaretinin kat kat altında. İran-Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2013’te 22 milyar doları aşmış bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu