DÜNYAİNSAN HAKLARI

Okyanus derinliklerinde maden ocağı açma planları sürüyor

Dünyanın ilk okyanus derinliklerinde maden ocağı açma planları gerçek olmak üzere. Kanadalı bir maden şirketi, Papua Yeni Gine’yle okyanusun dibinde kazı anlaşmasını imzaladı. Aanlaşma, okyanusun 1500 metre altından bakır, altın gibi değerli madenlerin çıkarılmasını kapsıyor.

KANADA merkezli Nautilus Minerals maden şirketi, uzun süredir Papua Yeni Gine (PYG) hükümetiyle okyanus dibi maden ocağı projesinin içeriği üzerinde pazarlıkları sürdürüyordu. İngiltere’nin yayın kuruluşu BBC’nin haberine göre, proje kapsamında okyanus tabanındaki hidrotermal bacalar çevresinde biriken mineraller hedeflenecek. Zira, tabandaki asit oranı yüksek ve çok sıcak su, soğuk okyanus suyuyla buluştuğunda yüksek yoğunlukta mineral tortuları depolanmasına yol açıyor. Bu da karadan çıkarılan bakır ve altın gibi madenlee göre daha kaliteli cevherler elde edilmesini sağlıyor.

1990’lı yılların başından bu yana konuşulan su altı madenciliği, mühendislik yetersizliği ve yüksek maliyeti nedeniyle hayata geçirilemiyordu. Fakat son yıllarda denizlerde petrol ve doğalgaz için yürütülen sondaj çalışmaları bu alanda mühendislik tekniklerinin gelişmesine yol açtı. Gemi üzerinden robot makinelerle inilecek olan madende ilk olarak deniz tabanının en üst katmanının kırılması ve böylece cevherin pompalanabilecek kıvamda çıkarılması amaçlanıyor.

PYG projeye 120 milyon dolarlık katkısı karşılığında ocağın işletilmesinden yüzde 15 pay alacak. Fakat çevreciler, bu anlaşmayı okyanus doğası için felaket olarak nitelendiriyor. Greenpeace’ten bir üye, “Okyanus altı madenciliği tehdidi, okyanusları korumamız için acil bir uyanış çağrısı olmalı” diyerek bu tür kazıların sualtı yaşamı üzerinde yıkıcı ve onarılmaz etkiler yaratacağını söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu