HABERLERSuriye

Patriotlara Nato onayı

NATO dışişleri bakanları, Türkiye’nin Patriot füzesi talebine onay verdi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise, NATO’nun Patriot füzesi talebine onay vermesinin memnuniyetle karşılandığını belirterek, “Alınacak bu önlemler kesinlikle taarruzi amaçlı değildir” açıklamasında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, NATO üyelerinin Türkiye’nin Suriye sınırına Patriot yerleştirilmesi kararı aldığını duyurdu.

Westerwelle, basına yaptığı açıklamada, Patriot füzelerinin Türkiye’ye yerleştirilmesinin NATO ve ortaklarının korunmasına yönelik bir önlem olduğunu bildirdi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de NATO onayının ardından İttifak içinde bu kapasiteye sahip üç ülke olan Almanya, Hollanda ve ABD’nin Türkiye’ye Patriot göndermelerini beklediğini söyledi.

Rasmussen, uşuşa yasak bölge uygulamasını ya da herhangi bir saldırı operasyonunu destekleyici yönde kullanılmayacağını belirttiği Patriot füzelerinin, “haftalar içinde” kullanıma hazır hale geleceğini ifade etti.

Diplomatik kaynaklar, Patriot füzelerinin Türkiye’ye yerleştirilmesinin 3-5 hafta alabileceğini belirtiyor.

NATO üyeleri Türkiye’nin Patriot talebini onaylarken füze bataryalarının İttifak içinde bu kapasiteye sahip Almanya, Hollanda ve ABD’den geleceği bildirildi.

Türkiye’nin Patriot talebiyle ilgili NATO dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında, “NATO’nun güneydoğu sınırındaki durum ve Türkiye sınırlarının defalarca ihlal edilmesi büyük endişe doğurmaktadır. Güçlü bir dayanışma ruhu içinde Türkiye’nin yanındayız. NATO dışişleri bakanları olarak tehditleri caydırma ve Türkiye’yi savunma kararlılığımızı ilan ediyoruz” denildi.

Açıklamada, “Almanya, Hollanda ve ABD’nin ulusal prosedürlerine saygılı olarak Patriot füze bataryaları sağlama niyetini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu sistemler Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı’nın operasyonel kontrolü altında olacak. Herhangi bir yerleştirme sadece savunmaya yönelik olacak. Hiçbir şekilde uçışa yasak bölge uygulamasını ya da herhangi bir saldırı operasyonunu desteklemeyecek” ifadesi kullanıldı.

Ortak açıklamada, ” Türkiye’ye sığınan Suriye vatandaşlarına yardımcı olan Türk halkı ve makamlarını takdir ediyoruz. Bölgede güvenlik ve istikrara ciddi tehdit teşkil eden Suriye’deki şiddetin sonlanması çağrısında bulunuyoruz” denildi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, kararın ardından basına yaptığı açıklamada, “Kimse Türkiye’ye saldırmayı aklına bile getirmesin” uyarısında bulundu.

Rasmussen, Türkiye’ye yerleştirilecek Patriot füzelerinin NATO’nun füze savunma sisteminin bir parçası olmadığını vurguladı.

Rasmussen, “NATO dışleri bakanlarının tamamı Suriye rejiminin kimyasal silahlarını kullanabileceği yönündeki haberlerden son derece endişeli olduklarını ifade etti. Bu tür bir eylem bütünüyle kabul edilemez ve uluslararası hukukun açık ihlali olur” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, NATO dışişleri bakanlarının Türkiye’nin Patriot füzesi talebine onay vermesinin memnuniyetle karşılandığını belirterek, “Bu karar, İttifak dayanışmasının ve birliğinin teyiden ve pratikte ortaya konulması bakımından önemlidir. Alınacak bu önlemler kesinlikle taarruzi amaçlı değildir. Bu önlemler savunma amaçlıdır ve ülkemizin hava savunmasının takviyesine yöneliktir.Bu savunma tedbirlerinin, uçuşa yasak bölge ihdasıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, Suriye’de devam eden krizin Türkiye’nin ulusal güvenliğine teşkil ettiği tehdit ve riskler karşısında 21 Kasım’da yapılan resmi talebe cevaben, Kuzey Atlantik Konseyi’nin dışişleri bakanları seviyesinde bugün yaptığı toplantıda, “Türk halkı ve topraklarını savunmak ve İttifak sınırındaki krizin yatıştırılmasına katkıda bulunmak amacıyla Türkiye’nin ulusal hava savunmasının takviyesi konusunda mutabık kalındığı” belirtildi.

“Bu çerçevede Konsey, Almanya, Hollanda ve ABD’nin ülkemize Patriot bataryaları konuşlandırma niyetini memnuniyetle karşılamıştır” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Konsey kararı çerçevesinde tüm müttefikler, NATO’nun güneydoğu sınırındaki durumdan duydukları derin endişeyi dile getirmişler; ülkemize yönelik tehditleri caydırmaya ve ülkemizi savunmaya kararlı olduklarını açıklamışlar, İttifak güvenliğine olan taahhütlerini ve NATO halklarının ve topraklarının savunulmasına yönelik tam dayanışma ve kararlılıklarını yinelemişlerdir. Ülkemizin talebi üzerine Kuzey Atlantik Antlaşmasının 4. Maddesi
çerçevesinde 26 Haziran ve 3 Ekim 2012 tarihlerinde düzenlenen Konsey toplantılarıyla başlatılan danışma süreci neticesinde NATO Dışişleri Bakanlarının aldıkları bu karar, Türkiye tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Bu karar, İttifak dayanışmasının ve birliğinin teyiden ve pratikte ortaya konulması bakımından önemlidir.

Alınacak bu önlemler kesinlikle taarruzi amaçlı değildir. Bu önlemler savunma amaçlıdır ve ülkemizin hava savunmasının takviyesine yöneliktir. Bu savunma tedbirlerinin, uçuşa yasak bölge ihdasıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Söz konusu unsurların konuşlandırılacağı yerler, gerekli askeri-teknik analizler sonucunda belirlenmektedir.

Türkiye, Suriye krizinin barışçı yollardan bir an evvel çözümü amacıyla yapmakta olduğu girişimleri bundan sonra da aynı kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu