DÜNYAİNSAN HAKLARI

Rusya dışişleri bakanı: Cenevre konferansına katılanlar tarihi sorumluluk taşıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye krizinin ve ona bağlı tüm meselelerin hükümet ile muhalefet arasında uzlaşma sağlanması temelinde çözümlenmesi gerektiğini vurgulayarak dış çözümlerin ve dış müdahalenin uzak tutulması gerektiğine dikkat çekti.

Lavrov, Cenevre 2 konferansı katılımcıları tarihi bir sorumluluk taşıdıklarına da işaret etti.

Cenevre 2 konferansının açılışında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye krizinin acil ve basit şekilde çözümlenemeyeceğine işaret ederek bugün düzenlenen konferansın saygı ve ortaklık temelinde yürütülmesi halinde barış sağlanması yönünde gerçek bir fırsat teşkil ettiğinin altını çizdi.

Lavrov, barışın sağlanmasının dost Suriye halkı, bölge ve tüm dünyanın hayrına olacağını vurgulayarak “ bu konferans uluslar arası toplumun ilgi odağıdır. Bu da üzerimize tarihi bir sorumluluğun düştüğü, güçlü bir işbirliği ve yoğun temas gerektiren bir çalışma yürütülmesi anlamına geliyor. Amacımız Suriye halkına büyük acı ve felaketler getiren, Suriye’yi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan ve zor bir dönemden geçen komşu ülkeleri tehdit eden insanlık trajedisine son vermektir” diye konuştu.

Reform reçeteleri dayatma ve toplum mühendisliğine soyunmanın herhangi bir ilerlemeyi engelleyeceğini ifade eden Lavrov, uluslar arası kanunun temel ilkelerine ve özellikle devletlerin egemenliğine saygı gösterme, içişlerine müdahale etmeme ve çatışmaları barışçıl yollarla çözme çağrısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya’nın Suriye krizinin başından itibaren çözümleri güç yoluyla dayatmama ve krizin Suriyeli taraflar arasında uzlaşma sağlanarak çözümlenmesi yolunu benimsediğini hatırlatarak “Suriye devletinin egemenliğini ve topraklarının bütünlüğünü korumak istiyoruz. Suriye’nin tüm toplumsal kesimlerinin haklarını güvence altına alan laik bir devlet olarak kalmasını savunuyoruz. Bugün Suriyeli taraflar arasında diyalogu bu temel üzerinde başlattık. Bu durum Cenevre’de üzerinde kararlaştırılan bildiri, Uluslar arası Güvenlik konseyinin 2118 sayılı kararı ve Suriye halkına geleceğini özgürce belirleme fırsatı veren tüm icraatlar konusunda somut kriterler üzerinde uzlaşmayı gerektiriyor” diye belirtti.

Lavrov, heyetin bir parçasını oluşturmayan Suriye ulusal muhalefet grupları dâhil Suriye toplumunu oluşturan tüm grupların bu diyaloga katılması gerektiği üzerinde dururken bu grupları diyaloga katarak yanlışta dönülmesine çağrı yaptı.

İran’ın Cenevre bildirisinin her iki taraftan birinin lehine olacak şekilde değerlendirilmeden Suriye’de barış ve güvenliğin sağlanması ortak çabalarına katkıda bulunması gerektiğine dikkat çeken Lavrov, Suriye’yi uluslar arası çatışma odağına dönüştürme tehdidinin ciddi bir tehlike oluşturduğunu, bazı tarafların Suriye’de kaos, tehlike, gericilik ve radikal İslam’ı yaymaya çalıştığını, bu durumun iki bin yıldan fazla bir süredir bu topraklarda yaşayan Hıristiyanların göç ettirilmesine yol açacağını ifade etti.

“Katılımımızı İslam İşbirliği Örgütü, Arap ligi ve ilgili tüm örgütler üzerine yapılandırmaktayız. Konferanstan çabaları birleştirmeleri ve ilerleme sağlamaları için Suriye hükümeti ve muhalefete destek vermesini istiyoruz” diyen Bakan Lavrov, Suriye hükümetinin Güvenlik ve İşbirliği Örgütü, BM ve Kimyasal Silahlar Örgütü ile işbirliğine dikkat çekti.

Lavov, Suriye’de insani durumlara çözüm bulunması ve iki taraf arasında güvenin pekiştirilmesi, müzakere için önkoşul sürüp yapay engeller koyarak durumu istismar etmeme, krize ilişkin yönleri diyalogu baltalayacak yapay çözüm ve vizyonlara dayandırmama çağrısında bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu