DÜNYAHABERLERSuriye

Suriye Muhalefeti Saflarında Parçalanma

Doha’da kurulan Suriye Ulusal Muhalefet Koalisyonu liderlerinden Heysam al-Maleh, hükümete karşı savaşan tüm silahlı grupların birleşmesini amaçlayan kampanyanın başladığını açıkladı. Al-Maleh, bu güçlerin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) genelkurmayının çatısı altında toplanacağını belirtti. Muhalefet, bu konuyu önümüzdeki günlerde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmek niyetinde.

Suriye ordusuna karşı savaşan başlıca silahlı gruplarından Nusra Cephesi örgütü, büyük olasılıkla, ÖSO’nun “çatısı altına” davet edilmeyecek. Washington tarafından daha önce terörist gruplar listesine alınan örgüt, El Kaide lideri Ayman al-Zevahiri’ye biat ederek statüsünü doğrulamış oldu.

Suriye muhalif güçlerin iki farklı kutba ayrılmaya devam ettiği görünüyor. Biri, El Kaide’nin himayesi altında. Öbürü ise, Al-Maleh’in tabiriyle Amerikalıların “çatısı altında”. Rus politika uzmanı Vladimir Orlov, isyancıların saflarında yeni bir parçalanmaya tanık olunduğuna işaret ederek şunu anlattı:

“Ulusal koalisyon saflarında çok farklı insanlar bulunuyor. Sözde liberallerden savaşçılar ve İslamcılara kadar. Bu yüzden periyodik olarak aralarında anlaşmazlıkların ve parçalanmanın yer alması şaşırtmamalı.Ulusal koalisyonun, bayrağı altında birilerini birleştirme niyetine gelince, tüm bunlar şatafatlı gözüküyor. Zira ulusal koalisyon, işin aslına bakılırsa, sözde isyancıların faaliyetini koordine eden ve nedense önde gelen muhalefet örgütü olarak adlandırılan bir kuruluş. Gerçek şu ki, ulusal koalisyonun aslında hiçbir silahlı örgüt üzerinde doğrudan etkisi yok. Koalisyonun Suriye Özgür Ordusu ile ilişkileri bile kolay değil.”

Suriye Özgür Ordusu’nun, ulusal koalisyon tarafından seçilen sözde geçici hükümet başkanı Gassan Hito’yu tanımadığını hatırlatsak yerinde olur. Suriye muhalefetinin yurtdışı siyasi kanadı, yedi kubbeli hamam kurarken, Suriye’de savaşan komutanlar kendi bildiğini yapıyor. Lübnanlı politikacı Radvan Murtada mikrofonumuza şunu söyledi:

“İsyancı grupların yapısı da savaş alanındaki durumu etkiliyor. Nusra Cephesi, birleşik komuta ve açık şekilde kurulan eylem koordinasyon sistemine sahip bir örgüt iken, ÖSO, neredeyse bağımsız komutanların önderliğindeki birçok silahlı gruptan oluşuyor. Fakat ÖSO ve Nusra Cephesi, hükümet ordusuna karşı savaştığı sürece aynı tarafta bulunuyor. Bazen iş, söz konusu iki grubun, koordine edilen çizelgeye göre sırayla nöbet tutmasına varıyor. Şu veya bu nedenler yüzünden Suriye ordusu tarafından kontrol edilmeyen bölgelerde ganimet bölünmesi, silahlı çatışmalara dönüşen ihtilaflara yol açıyor.”

Genel olarak, Suriye muhalefetinin, çoğu durumda birbirini tanımayan veya birbiriyle savaşan siyasi ve silahlı grupların yelpazesi olduğu söylenebilir. Onları, sadece şimdiki Şam rejimine olan ortak bir kin birleştiriyor. Ortak düşmana sahip bu gruplar, aradan geçen iki yılda bir türlü anlaşmaya varamadı. Sadece Beşar Esad’ın, Suriye silahlı muhalefetini tam bir çöküşten koruduğu ortaya çıkıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu