Suriye

Suriyedeki Filistinli Mültecilerin Kamplarında Neler Oluyor ?

ki gün önce Şam’da Filistinlilerin yaşadığı Yarmuk’a saldıran muhalif militanlar, onlarca Filistinli mülteciyi katletmişti. Sık sık gerçekleştirilen saldırılarla, Filistinli mültecileri savaşın içine çekmek ve Suriye yönetiminin Filistin konusunda sahip olduğu meşruiyeti zayıflatmak amaçlanıyor.

Şam’da Filistinlilerin yaşadığı Yarmuk mahallesinde yaşananlar önceki gün gündeme gelmişti. 600 civarında muhalif militan, iki gün önce Yarmuk’a saldırıp onlarca Filistinli mülteciyi katletti. Bölgede yaşayan Filistinli mülteciler bir kez daha göç etmek zorunda kaldı. Dün Reuters’ta yayınlanan bir habere göre binlerce Filistinli mülteci, Lübnan sınırını geçip oradaki mülteci kamplarına ve akrabalarının yanına sığındılar. Olay Batılı ve Türkiyeli ana akım medya kuruluşlarınca, Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının Yarmuk’u bombaladığı şeklinde verildi. Ancak savaş kışkırtıcılığında ve yalan habercilikte sınır tanımayan medya kuruluşları bunu ilk kez yapmıyorZira Suriyeli muhalif gruplar başta Yarmuk olmak üzere Filistinli mültecilerin yaşadığı mahalle ve kamplara daha önce de pek çok kez saldırı düzenlemişlerdi. Her seferinde olaylar, ana akım medya kuruluşlarında Suriye ordusunun hiç yoktan mülteci kamplarına saldırdığı şeklinde sunulmuştu.

 

 Muhalifler neyi amaçlıyor?

 

Muhaliflerce Yarmuk’a gerçekleştirilen saldırılar ilk değil. Geçtiğimiz eylül ayında da Yarmuk’ta benzer bir saldırı gerçekleşmiş ve 10 Filistinli mülteci katledilmişti. Muhalif grupların gerçekleştirdiği saldırı basında, diğerlerine benzer biçimde Suriye ordusuna mal edilmeye çalışılmıştı. Bir diğer saldırı geçtiğimiz Kasım ayında yine Yarmuk’a yapılmıştı. 4 Filistinlinin öldüğü bu saldırının ardından Yarmuk’ta yaşayan Filistinli mülteciler olaydan, muhalif gruplara destek veren ABD, Katar ve Türkiye gibi ülkeleri sorumlu tutmuştu.

Yarmuk’a ve diğer mülteci kamplarına gerçekleştirilen saldırıların son dönemde yoğunlaştığı görülüyor.Muhalifler açısından bu saldırının, Filistinlileri savaşın içine çekmek, Suriye yönetiminin meşruiyetini zayıflatmak ve propaganda yapmak gibi amaçlarla yapıldığına dair yorumlar bulunuyor.

Filistinli mültecilerin en iyi olanaklara sahip olduğu yer Suriye’ydi

Suriye, 1948’den beri bölgede Filistinlilere sürekli yardım eden bir ülke ve Filistinlilerin “hamisi” konumunda bulunuyor. Ülkede yaklaşık 500.000 Filistinli mülteci yaşıyor. Yaklaşık 150.000 kişinin yaşadığı Yarmuk gibi diğer “kamplar” da aslında mülteci kampından çok mahalle özelliği arz ediyor. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık İşleri Ajansı’nın (UNRWA) verdiği bilgilere göre en büyük kamplardan biri olan Yarmuk’ta yaklaşık 150.000 mülteci yaşıyor ve Suriyelilerle iç içe yaşayan Filistinlilerin çalışma izinleri var. Yine UNRWA’nın verilerine göre mültecilerin pek çoğu doktorluk, mühendislik, memurluk ve kalifiye işçilik gibi profesyonel işlerde çalışıyorlar.

Filistinli mülteciler gerek Suriye devletinin Filistin’e yönelik politikaları ve gerekse bu ülkedeki koşulları nedeniyle, savaşın dışında kaldılar. Ancak son bir yıldır muhalif gruplarca bu kamplara pek çok saldırı düzenlendi. Yapılan yorumlara göre saldırıların çoğunda benzer bir taktik uygulanıyor. Muhalif militanlar kampın içine sızarak burada rejime destek vermekle suçladıkları mültecileri infaz ediyorlar ve çatışma çıkartıyorlar. Burada amaçlananın Suriye ordusunu kampa müdahale etmeye kışkırtmak olduğu belirtiliyorOrdunun müdahale etmesi halinde muhalif gruplar rehinleri canlı kalkan olarak kullanıyor. Bu taktik geçtiğimiz günlerde muhaliflerce Akrab’da gerçekleştirilen katliamda da gündeme gelmişti.

 

Sivillere saldırıp, “sivillere saldırıldı” diyorlar

İki yıla yakın süredir Suriye’deki savaşı kışkırtan ABD hükümeti, destek verdiği silahlı muhalif grupların gerçekleştirdiği katliamdan sonra, Suriye yönetiminin olaydaki sorumluluğuna vurgu yapıyor ve mültecilerin hayatlarından “endişe duyduğunu” belirterek Suriye Hükümeti’ni, kampları “hiçbir kısıtlama olmadan erişime açmaya” çağırıyor. Suriye’deki mülteci “kampları” tam anlamıyla kamp sayılamayacağı gibi, Filistinli mülteciler uzun yıllar boyunca Suriye yönetiminden destek gördüler. Muhaliflerin saldırıları hem emperyalist propagandaya hizmet ediyor hem de ABD’nin açıklamasında görüldüğü gibi, Suriye yönetiminin Filistinlilere yönelik destek politikalarının yarattığı meşruiyeti zayıflatmayı amaçlıyor.

Filistinli mültecileri savaşta taraf olmaya zorluyorlar

Muhalifler bu operasyonlarıyla ayrıca Filistinli mültecileri savaşta kendi taraflarına çekmeye çalışıyor. Saldırılar bir sindirme ve tehdit harekatı işlevi görüyor ve mültecileri Suriye yönetimine karşı muhaliflere destek olmaya zorluyor. Muhalif grupların başvurduğu bu provokasyon eylemleri ve taktikler, geçen sene Lazkiye’de bulunan Raml Mülteci Kampı’nda neredeyse aynı şekilde uygulanmıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu