DÜNYAİNSAN HAKLARIMEDYA ANALİZSon DakikaSuriye

Tanıkları, Suriye-Adra’daki Katliamı Anlatıyor: “Muhalifler İnsanları Koyun Gibi Boğazlandılar”

Şam’ın 20 kilometre kuzeyindeki Adra kasabasında muhalif teröristler  tarafından gerçekleştirilen ve en az 80 kişinin hayatını kaybettiği aktarılan katliamdan kurtulanlardan, vahşete dair yeni ayrıntılar geliyor.

Şiddetten kaçabilen Adra sakinleri, şu anda kasabayı kendi kontrolleri altında tutanlardan “kafa kesiciler” diye bahsediyor. Geçen hafta, hükümet güçleriyle gerçekleşen şiddetli çatışmaların arkasından 20 bin nüfuslu Adra kasabası, El Nusra Cephesi ve İslam Ordusu’ndan isyancıların eline geçti. Kasabanın ele geçirilmesine, kitlesel sivil idamları eşlik etti.

Katliam hakkındaki alarm verici haberlerin ardından RT, aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Uluslararası Af Örgütü ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin  (ICRC) de olduğu uluslararası hak örgütleriyle temasa geçti. Ancak bunlardan hiçbiri, herhangi bir bilgi sunamadı.

HRW, RT’ye “araştırmamızın hâlâ deva ediyor olması ve Adra’da neler olduğu ile ihlallerden kimin sorumlu olduğu konusunda kesin bilgi edinmenin çok zor olması nedeniyle bu aşamada herhangi bir yorum yapamayız” derken ICRC “bu alana erişimimiz bulunmuyor ve dolaşımdaki bilgileri teyit edemediğimiz gibi inkar da edemiyoruz” dedi.

RT Arapça kanalı, vahşetin tanıklarından bazılarıyla konuşmayı başardı. Bunların çoğu kasabadan kaçarken akrabalarını ve arkadaşlarını arkalarında bıraktıkları için, güvenlik nedenlerinden ötürü haberde kimliklerinin belirtilmemesini istedi.

Bir Adra sakini, kasabadan “kurşun fırtınası altında” kaçtığını söyledi. Daha sonra temasa geçtiği arkadaşları, militanların sivilleri nasıl infaz ettiğini anlattı.

Adam RT’ye şunları anlattı: “Ellerinde, hükümet çalışanlarının listesi vardı. Yani bunu önceden planlamışlardı ve hükümet kuruluşlarında kimlerin çalıştığını biliyorlardı. Listelerinde bulunan adreslere gittiler, insanları zorla dışarı çıkardılar ve onları sözde ‘Şeriat mahkemeleri’ne tabi tuttular. Sanırım kurdukları şeye böyle diyorlar. Sonra da insanları, kafaları kesilerek idam edilmeye mahkum ettiler.”

Yüzünü kameradan saklayan bir kadın, RT’ye, gördüğü kafa kesmeleri anlattı. 

“Her yerde katliam vardı” dedi. “En büyükleri bile sadece 20 yaşındaydı; katledildi. Hepsi çocuktu. Kendi gözlerimle gördüm. On dört kişiyi bir palayla öldürdüler. Bu insanlar Alevi miydi bilmiyorum. Neden katledildiklerini bilmiyorum. Onları kafalarından tuttular ve koyun gibi katlettiler.”

Katliamda 80 sivilin öldürüldüğü aktarılıyor. Adra’dan nadir olarak haber geldiği için, ölü rakamı daha da artabilir. Kasaba, aşırıcıları dışarı çıkmaya zorlamaya çalışan Suriye ordusu tarafından kuşatıldı ve tecrit edildi.

Suriye Sosyal İşler Bakanı Kinda Şimat, RT’ye, “Siviller bize, saldırının ilk saatlerinde Adra fırınında çalışan işçilerin hepsinin öldürüldüğünü ve yakıldığını söyledi. Bu kişilerin aileleri de katledildi. Kasaba içine giremediğimiz için sayı hakkında kesin bir bilgi veremiyoruz, ancak rakam yüksek” şeklinde konuştu.

İnfazların ayrıntıları, tanıkların hikayelerini anlatmalarıyla kasabanın dışına çıkıyor. 

Kaçabilen bir başka kişi RT’ye, “Adra Ummaliye polis karakolunda bulunan herkesi öldürdüler” dedi. “Benim kızkardeşimin de çalıştığı Adra Ummaliye hastanesindekileri de öldürdüler. Kızkardeşim o gün işte olmadığı için hayatta kaldı. Polis karakolunda yaklaşık 200 kişi var. Bunlar siviller. Militanlar onların arasında saklanıyor, Ordunun karakolu bombalamasını engellemek için onları kalkan olarak kullanıyor.”

Küreselleştirme Araştırmaları Merkezi – Global Research müdürü Michel Chossudovsky’ye göre Adra’daki olaylar, İslamcı aşırıcıların baskın hale geldiği Suriyeli isyancı güçler arasında gerçekleşen değişimin yeni bir örneği.

Chossudovsky RT’ye, “Sözde ılımlı muhalefet güçleri, askeri bakımdan fiilen mevcut değil” dedi. “Finansmana ve silahlara sahip olan tek güç İslamcılar, özel olarak da El Nusra. Ve vahşetleri gerçekleştirenler de, onların isyancı tugayları. Bölünmelerin meydana gelmesinin nedeni, muhalefet segmentlerinin bu terörist tugayların sözde muhalefet hareketine ait olmadığını anlamaları.”

Hem Adra katliamı, hem de son Halep bombalaması savaşın yıprattığı ülkede, BM’nin devamlı olarak ertelediği ve şimdi 22 Ocak’ta Cenevre’de yapılması planlanan barış görüşmeleri öncesinde şiddetin tırmanışına işaret ediyor.

Pazartesi günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, görüşmeler öncesinde ateşkes çağrısı yaptı. 

“Cenevre’de Suriye için siyasi diyaloğa başlamadan önce, düşmanlıkların kesilmesine ihtiyaç duyuyoruz”  dedi.

BM tahminlerine göre, Suriye’de üç yıldır devam eden iç savaşta 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu