MEDYA ANALİZSuriyeTEKNOLOJİ

Terör Gruplarına Silah Temin Edilmesini Engellemiyor

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşşar el-Caferi, Suriye’nin güç ve tehdit kullanımından arındırılmış, BM Misak ve amaçlarının yaygın olduğu, adalet, barış ve eşitliğe dayalı bir uluslar arası toplum kurmaya dönük uluslar arası yönelimi desteklediğini söyledi.

Caferi, BM Genel Kurulunun Silah Ticareti Anlaşması tasarısının benimsenmesini içeren karar tasarsının onaylaması sırasında yaptığı konuşmada, yıllarca diğerleri üzerinde baskı aracı olarak kullanılmayan uygulanabilir iyi bir anlaşma hazırlanması için çalıştıklarını belirterek Suriye’nin üzerinde uzlaşmaya varılan bir anlaşmanın uluslar arası toplum için önemli bir kazanç olduğuna inandığını ifade etti.

İleride pişmanlık duymayacağımız, siyasi istismar aracı olarak kullanılmayacak bir anlaşmaya ihtiyaç duyulduğunu belirten Caferi, Suriye’nin herkesin üzerinde anlaşmaya varacağı bir anlaşmayı engelleyen taraf olamayacağını, herkesin istediği adil ve dengeli bir anlaşma yapılmasını engelleyenlerin üye ülkelerin geniş bir kesiminin sorun ve dertleriyle ilgilenmeyi reddettiklerine dikkat çekti.

BM Temsilcisi, Suriye’nin uygulanabilir, devam eden ahlakdışı kaos yerine yasadışı silah ticaretini ele alma konusunda çığır açan, dünya barış ve güvenliğini etkilemeyen bir anlaşma yapılmasına herkesten çok önem verdiğini söyledi.

Suriye’nin dünya barış ve güvenliğine tehdit oluşturması nedeniyle silah ticaretinin yasalaştırılması için çalıştığını, Suriye halkına karşı ve toprakları üzerinde terörü ve uygulayıcılarını destekleyen kanlı silah ticareti sonucu yaşadıklarının bu tehdidin en iyi örneğini teşkil ettiğini ifade etti.

Caferi, oylamaya sunulan anlaşma tasarı metnini kuvvetle destekleyen ülkelerin arasında Suriye’deki terör gruplarına her türlü öldürücü silah temin eden ülkelerin bulunduğuna işaret etti.

Bu ülkelerin anlaşma metnine devletler dışındaki unsurlara silah temin edilmesini içeren bir paragraf koyulmasını reddetmesinin siyasi nifak ve anlaşma metninin seçici olduğu ve çoğunluğun onayını alamayacağının kanıtı olduğunun altını çizdi.

BM Temsilcisi, Suriye heyetinin iyi bir anlaşma metninin hazırlanması için harcadığı tüm ikna ve diyalog çabalarına rağmen tüm yolların kapanması ardından anlaşma karar tasarısı ve metnini oylamaya sunulan şekliyle reddetmek zorunda kaldığını bildirdi.

Caferi, anlaşmanın Suriye dâhil bazı ülkelerin anlaşma metninde yabancı işgal ve halkların kendi kaderlerini tayin etme hakkına ilişkin bir bent koyulmasını ihmal ettiğini, devletler dışında silahlı terör gruplarına silah temin edilmesinin engellenmesini öngören net bir paragrafı göz ardı ettiğini söyledi.

Anlaşma metninin BM Genel kurulunun tanımladığı ve üzerinde anlaşmaya varılan saldırı suçuna değinmeyi göz ardı ettiğini, silahlanmayı denetleme icraatlarının seçici olması nedeniyle dengeli ve şeffaf bir giriş oluşturmadığını dile getirdi.

BM Temsilcisi, anlaşmanın bu şekliyle güvenlik konseyinin yetkilerine müdahale teşkil ettiğine dikkat çekerek Suriye heyeti dâhil birçok ülkenin görüş ve tutumlarını göz ardı etmesi nedeniyle üzerinde uzlaşmaya varılmış bir anlaşma sayılamayacağını vurguladı.

Caferi, anlaşma metninin eksik ve dengesiz olduğunu, bazı ülkelerin çıkarlarını gözettiğini, bu nedenle Suriye heyetinin daha dengeli, adil ve eşit bir anlaşma hazırlanması yönünde daha ciddi çalışmalara imkân tanınması görüşünde olduğunu söyledi.

Bilindiği üzere, 154 ülke kararı kabul ederken Suriye, İran ve Demokratik Kore reddetmiş, aralarında Rusya ve Çin’in bulunduğu 23 ülke çekimser kalmıştır.

Çurkin: Siyasi Amaçlar İçin İstismar Edilebilir

Diğer yandan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, BM Genel Kurulunun onayladığı silah ticaretini düzenleyen anlaşmanın tehlikeleri değerlendirecek insani kriterleri dikkatle belirlemediğini, dolayısıyla taraflı yorumlamalara neden olabileceği gibi, bazı ülkelerce siyasi amaçlar için istismar edilebileceğini belirtti.

Çurkin, ülkesinin anlaşmaya ilişkin tutumlarını Moskova’da incelenmesi ardından belirleyeceğini bildirerek bu anlaşmada geleneksel silah ticaretini denetleyecek aktif ulusal örgütler kurulması gibi bazı olumlu yönlerin bulunduğuna işaret etti.

Siyonist Varlık Ortadoğu’nun Nükleer Silahlardan Arındırılmasına Engel Oluşturuyor

İran’ın BM Daimi Temsilcisi Gulam Hüseyin Dahkani, Siyonist varlığın Ortadoğu Bölgesinin nükleer silahlardan arındırılmasını engellediğini, bu silahların dünya düzeyinde imha edilmesinin oluşturduğu tehdidin ortadan kaldırılmasının tek güvence oluşturduğunu ifade etti.

Dahkani, uluslar arası örgüte bağlı silahlardan arınma komisyonunun toplantısında yaptığı konuşmada, tüm ülkeleri dünyanın dört bir yanındaki nükleer silahlardan kurtulmaya çağırdı.

İran BM Temsilcisi Yardımcısı, nükleer silahların nükleer güç tersaneleri ve müttefik ülkelerin topraklarında kalmasının dünya barış ve güvenliğine ve beşeri uygarlığa tehdit oluşturduğunu kaydetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu