DÜNYAFilistinORTADOĞU

Gazzeliler direnişin etrafında toplanırken İsrailliler liderlere öfke kusuyor.

El Aksa Fırtınası Operasyonu’nun İsrailliler arasındaki ilk şoku geçerken, birçok kişi Başbakan Benjamin Netanyahu’ya sırtını dönüyor.

İsrailli protestocular, Netanyahu’nun işgal altındaki Kudüs’teki (Kudüs) konutunun önünde gösteri yaparak, İsrail liderinin geçen ay Hamas’ın abluka altındaki Gazze Şeridi çevresindeki İsrail askeri üslerine ve yerleşimlerine yönelik ölümcül saldırısına yol açan başarısızlıklardan sorumlu tutulmasını talep ederken, İsrail halkının yaygın öfkesi tam olarak sergilendi.

Protestolara katılanlar arasında, rejimin hapishanelerinde tutulan 6.000 Filistinli siyasi mahkumun İsrail askerleri ve yerleşimcileri de içeren aile üyeleri karşılığında kabine değişimini talep eden Hamas tarafından gözaltına alınanların aile üyeleri de vardı.

İsraillilerin dörtte üçünden fazlasının Netanyahu’nun derhal istifa etmesini istediğini gösteren bir anketle aynı zamana denk gelen protestolar, İsrail halkının siyasi ve askeri liderlerine yönelik artan öfkesinin altını çizen bir başka işaret.

Rejime bağlı Kanal 13 Televizyonu tarafından yapılan anket, İsraillilerin yüzde 76’sının şu anda altıncı dönem başbakanlık rekorunu sürdüren Netanyahu’nun istifa etmesini istediğini, yüzde 64’ünün ise rejimin savaştan hemen sonra seçime gitmesi gerektiğini söylediğini gösterdi.

Ankete göre, Hamas saldırısında en çok kimin suçlu olduğu sorulduğunda İsraillilerin yüzde 44’ü Netanyahu’yu suçlarken, yüzde 33’ü genelkurmay başkanı ve üst düzey askeri yetkilileri, yüzde 5’i ise İsrail savaş bakanını suçladı.
Netanyahu, Hamas’ın misilleme operasyonundan önce, yolsuzluk suçlamaları nedeniyle hapis cezasından kaçınmak için son derece tartışmalı sözde yargı revizyonu nedeniyle yüz binlerce kişinin sokaklara döküldüğü dokuz ay boyunca haftalık kitlesel protestoların ortasında, zaten ateş altındaydı ve derinden bölücü bir liderdi.

Şimdi, protestocu kalabalığın Netanyahu’nun işgal altındaki Kudüs’teki evinin etrafındaki polis barikatlarını aşarak Başbakan’a atıfta bulunarak “Hapse atılın!” ve Hamas’ın elindeki tutukluların geri getirilmesi için çağrıların arttığı Gazze’deki savaşa atıfta bulunarak “şimdi ateşkes” sloganları atmasıyla öfke önemli ölçüde arttı.

Filistin direnişi tarafından tutulan rehineler, İsrailliler arasında her zaman son derece hassas bir konu olmuştur. 2006’da bir İsrail askeri olan Gilad Şalit’i yakalayan bir önceki Filistin direniş operasyonu İsrail’de büyük bir öfkeyle karşılandı.

İşgal altındaki Filistin topraklarındaki bir dizi başka yerleşimde de gösteriler düzenlendi ve çeşitli bölgelerde en az sekiz büyük protesto düzenlendi.

Tel Aviv’de on binlerce kişi bayrak sallayarak ve Gazze’deki bazı esirlerin fotoğraflarını ve “Ne pahasına olursa olsun rehineleri serbest bırakın” sloganlarının yazılı olduğu posterler taşıyarak gösteri yaptı ve kalabalıklar “Onları şimdi evlerine getirin” sloganları attı.
İsrail kamuoyunun öfkesine ek olarak, Netanyahu şu ana kadar yüzlerce Hamas direniş savaşçısının İsrail’in güneyindeki askeri üslere ve yerleşimlere baskın düzenleyerek yüzlerce İsrail askerini ve yüzlerce yerleşimciyi öldürdüğü ve en az 7 kişiyi rehin aldığı 240 Ekim’deki sürpriz misilleme operasyonuna izin veren başarısızlıkların kişisel sorumluluğunu kabul etmedi.

İsrail’in siyasi ve askeri liderlerine karşı yükselen öfkesi, Gazze Şeridi’ndeki ruh haliyle taban tabana zıt.

Gazze Şeridi’ne su, gıda, ilaç ve acil temel ihtiyaçların çok düşük olduğu eşi görülmemiş bir İsrail ablukası altında olmasına ve İsrail savaş uçaklarının eşi benzeri görülmemiş ve görülmemiş bombardımanına rağmen, raporlar kitlelerin işgalcilere karşı savaşan direniş güçlerini desteklediğini söylüyor.
Ayrıca, İsrail bombalarının sivillerin yerleşim yerlerine ve konutlara düştüğü, binlerce kadın ve çocuğun ölümüne ve binlercesinin yaralanmasına neden olduğu gerçeği göz önüne alındığında, direnişe yönelik güçlü halk desteği, Gazze’deki havayı oldukça benzersiz kıldı.

İsrail, Gazze’ye karşı yürüttüğü acımasız savaşın ortasında bir iç krizle karşı karşıya kalırken, Gazze sakinleri, Batı Şeria merkezli El Fetih partisinden daha fazla sandalye kazandıktan sonra Ocak 2006’da iktidara gelen Hamas’a karşı tek bir protesto, miting veya şikayet bildirmedi.

Yakın zamanda yapılan bir anket, Filistinlilerin, abluka altındaki Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria’da genişleyen İsrail savaşının ortasında Ramallah merkezli Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a karşı direnişi desteklediğini ortaya koydu.

Esasen Hamas sadece Gazze Şeridi’ni temsil etmekle kalmıyor, aynı zamanda Gazze nüfusunun bir dokusu ve sakinleri Hamas ve diğer gruplar tarafından temsil edilen Filistin direnişini destekliyor.
Sosyal medyada viral olan sayısız doğrulanmış klip, İsrail’in ayrım gözetmeyen hava saldırılarının ardından tüm aile üyelerini öldüren kadın ve çocukların, Filistin direnişine sevgi ve desteklerinin yanı sıra Gazze Şeridi ve Hamas için hayatlarını ve sevdiklerinin hayatlarını feda etme konusundaki gözü kara konumlarını gösterirken meydan okurken meydan okuduklarını gösteriyor.

Bir video, neredeyse tüm aile üyelerini kaybeden bir kadını mı gösteriyor? İsrail’in beş katlı binalarını yerle bir etmesinin ardından, dünyaya nasıl bir mesaj vermek istediği sorulduğunda, cevabını sessiz kalan Arap ülkelerine yöneltiyor ve Gazze’deki katliama karşı yumuşak tutumlarından ve eylemsizliklerinden yakınırken, aynı zamanda işgalci İsrail güçlerine direnme sözü veriyor.

Arap dünyasında sessiz kalanlara, “Neredesiniz? cesetlerin kokusu Gazze yollarını doldurduğunda?… Uykunuzun tadını çıkarın”.

Kadın, yaşadığı apartmanda kimsenin silahlı olmadığını ve bombalandığında herkesin uyuduğunu da sözlerine ekledi.

Bölgesel haber medya kuruluşlarının haberlerinde yer alan diğer birçok popüler klip arasında, bir İsrail hava saldırısının ardından babasını ve diğer aile üyelerini kaybeden bir çocuk, İsrail saldırganlığına ve işgaline direnen yeni nesil özgürlük savaşçılarına katılma sözü vererek dikkat çekici bir açıklama yapıyor.

Gazze Şeridi’ndeki işgalci İsrail rejimi hem dış hem de iç krizlerle karşı karşıya kalırken, toprakların savunucuları, özellikle Hamas, İsrail’in sivil nüfusa yönelik acımasız saldırılarına rağmen kıyı yerleşim bölgesindeki halkın desteğine sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu