DÜNYA

Vücudun uyurken yaptığı 5 harika şey

Uyku, vücut sağlığı için çok önemli olan biyolojik bir aktivitedir ve insan vücudunun tüm organlarının güvenliğinde temel bir rol oynar bu yazıda vücudun uyku sırasında gerçekleştirdiği şaşırtıcı aktiviteler sunuyoruz.

Fransız “sante plus” dergisinin yayınladığı raporda, “sağlığımızın korunmasında merkezi bir rol oynayan ve sağlıklı olmanın tadını çıkarmak için gerekli olan, uyku esnasında vücudumuzda neler olup bittiği irdelendi.

Uyurken vücudunuzun yaptığı 5 harika şey


1- Beyin hatıraları düzenler: Rapor, derin uyku aşamasından sonra oluşan REM uykusu sırasında beynin daha aktif hale geldiğini açıkladı. beyin o esnada Belirli anılar seçer ve gün içinde maruz kaldığı bilgileri analiz eder.


2- Vücut ısısının düşmesi: Uyku sırasında sempatik sinir sistemi gevşer ve gerginliği azalır, bu nedenle kan basıncı düşer, nefes alma yavaşlar ve vücut ısısı düşer. Uyku, iç denge rolü oynar ve enerjinin korunmasına yardımcı olur. Vücut ısısı 36 dereceye kadar düşebilir.


3- Nörotransmiterlerin salgılanması: Yazar, nörotransmiterlerin beynin farklı sinir hücreleri arasında mesajlar göndermesine izin veren moleküller olduğunu ve nörotransmiterlerin dengesizliğinin duygudurum dalgalanmalarına neden olduğunu söylüyor. Uyku uzmanı Terry Crally, “Uyku, norepinefrin, serotonin ve dopamin dahil olmak üzere vücudumuzdaki birçok nörotransmiteri düzenlemeye yardımcı oluyor. Yeterince uyumak, nörotransmiter seviyelerini sabit tutar, bizi uyanık tutar ve ruh hali değişikliklerini önler.

4- Cilde yardım etme: Yeterince uykunun tadını çıkarmak cilde taze bir görünüm kazandırmaya yardımcı olur, Terry Crally “birçok cilt hücresinin biyolojik saatleri vardır ve her gece aldığımız uyku miktarından doğrudan etkilenir” diyor. Yapılan deneylerde gece düzenli uyumayan bir grup insanda cilt elastikiyeti ve nemi azaldı, gözenekleri genişledi ve yüz hücrelerine kan akışında azalma oldu.

5- Bağışıklık sistemini güçlendirmek: Yazar, uyku sırasında vücut hücrelerinin bağışıklık sistemini güçlendirmek için kimyasal bir aracı görevi gören proteinlerden olan sitokinleri salgıladığını ve bu da hastalık veya aşırı yorgunluk sırasında uykuya yatkınlığımızı açıkladığını belirtmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu