DÜNYAHABERLERKüçük ManşetlerMEDYA ANALİZTEKNOLOJİ

İran Petrol Bakanlığı’nın, AB’nin petrol yaptırım kararına tepkisi!

Tahran, 24 Ocak 2012 – İran İslam Cumhuriyeti Petrol Bakanlığı, AB’nin acele alınmış petrol yaptırımı hakkındaki kararına tepki gösterek, bir bildiri yayınladı.
Mehr Haber Ajansı’na demeç veren İran Milli Petrol Şirketi Uluslararası İşleri Genel Müdürü Seyyid Muhsin Gamseri, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin İran ham petrol ihracatına yaptırım konusunda aldığı karar ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

İran Milli Pertol Şirketi’nin 2012 yılı içindeki ham petrol ihracatı konusunda alternatif tedbirleri aldığını belirten Gamseri, fiilen Asya’nın   İran petrol ihracatının asli pazarlarından birisi olduğunu ve halen günde yaklaşık 2 milyon varil İran petrolünün Asya’ya ihraç edildiğinin ve petrol satışı konusunda her hangi bir sıkıntı olmadığını ve de hali hazırda üretilen petrolün muhtelif hedef pazarlara ihraç edildiğini söyledi.

Gamseri, İran’ın, AB’nin petrol ihracatı aleyhine yaptırımı ile başa çıkabilmek için değişik seçenekleri bulunduğunu belirterek, İran Milli Petrol Şirketi’nin en basitinden müşterilerini değiştirebileceğini ve yaptırıma muarız petrolü başka talepkar ülkelere ihraç edebileceğini  belirtti.

Gamseri ayrıca İran petrolünün ihracında bu yıl için bir değişiklik beklenmediğini ifade etti ve yıllık veya dönemlik anlaşmaların hacminin değişmeyeceğini, müşterilerinin İran petrolü taleplerinin yüksek olduğunu ve de 2012 için ihracat miktarında bir değişliklik olmayacağını vurguladı.

İran Petrol Bakanlığı’nın, İran petrolüne yaptırım konusunda Avrupa’ya tepkisi:

İran İslam Cumhuriyeti Petrol Bakanlığı, AB’nin acele alınmış petrol yaptırımı hakkındaki kararına tepki gösterek, bir bildiri yayınladı.

İran Petrol Bakanlığı’nın bildirisinde; AB’nin İran petrolüne yaptırım kararıyla, aslında siyasi bir mal olmayan petrolü siyasileştirdiğini ve İran petrolünün dünya pazarlarındaki payı göz önüne alındığında, AB’nin bu acele kararının, sadece Avrupa ülkelerini değil kesinlikle dünyadaki diğer ülkeleri de etkileyeceği belirtildi.

İran petrolünün arz-talep piyasası ve müşterileri açısından İran petrolünün yeni müşterileri yönünden de alternetif satış konusunda hiç bir kaygısının bulunmadığı belirtilen bu bildiride, gerekli önlemlerin alındığının da altı çizildi ve İran petrolüne yaptırım uygulamasının;

1- petrolün siyasi denklemlerde yanlış ve alışılmışın dışındaki tehlikeli  kullanımına,

2- İran petrolüne yaptırımdan dolayı meydana çıkacak ağır ekonomik zararın Avrupa’nın buhranzede halkarına, dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerine vereceği zarara,

3- dünya pazarlarındaki petrol fiyatlarının artışına ve başta batının buhranzede ülkeleri olmak üzere küresel ekonomin gelişmesine vereceği zarara,

4- küresel enerji alanındaki arz-talep güvenliğinde ortaya çıkacak istikrarasızlığa,

5- Avrupa’daki petrol yan ürünleri kullanıcılarını daha fazla fiyat ödemeye zorlayacağına,

6- Avrupa’daki özellikle petrole bağımlı ülkelerde ortaya çıkacak şiddetli ekonomik krizlere dikkat çekildi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu