DÜNYASon Dakika

Ayasofya’yı Mahkumiyete terk edenler, Yahudi Sinagog’unu hizmete açıyorlar

12 yıllık İktidarları döneminde, Ayasofya’nın açılması için herhangi bir girişimde bulunmayanlar,Edirne’de bulunan tarihi büyük Edirne Sinagog’unu hizmete açıyorlar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 2010 yılında restorasyonuna başladığı Büyük Edirne Sinagogu, çalışmalarda sona gelinmesiyle 26 Mart’ta özel bir törenle yeniden kapılarını açıyor. Bir zamanlar Balkanlar’daki Yahudi yaşamının merkezi olan Edirne’de Yahudiler en az yirmi yüzyıldan beri yaşamışlardı. Günümüzde ise şehirde hiç Yahudi bulunmuyor.

BÜYÜK TÖREN

SİNAGOGUN açılış tarihi olarak belirlenen 26 Mart’taki geniş kapsamlı törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç katılacak. Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın da bulunacağı tören için yurt dışı temsilciliklerinden de isimler davet edildi. Açılış için Türk Yahudi cemaatinin de geniş katılımla Edirne’ye gitmesi bekleniyor.

3,7 MİLYON LİRA HARCANDI

VAKIFLAR Genel Müdürlüğü, Edirne’nin Kaleiçi semti Maarif Caddesi’nde yer alan sinagogun restorasyon çalışmalarına 2010 yılında başladı. Beş yıl süren çalışmalar için 3 milyon 700 bin lira harcandı.

Sinagog, daha önceleri kültürel amaçlı kullanım için Trakya Üniversitesi’ne devredilmişti. Ancak Türk Musevi Cemaati’nin itirazı üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesine alınmıştı.

EDİRNE VALİSİ ‘MÜZE OLACAK’ DEMİŞTİ       

EDİRNE Valisi Dursun Şahin, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa’ya girmesine tepki olarak geçtiğimiz kasım ayında “İçimde büyük bir kinle söylüyorum. Biz onların mezarlıklarını temizliyoruz, projelerini kurula gönderiyoruz. Burada tadilatı sona gelen sinagog sadece müze olarak tescil edilecek,” demişti. Vali Şahin, daha sonra Hahambaşı Haleva’dan özür dilemişti.

BÜYÜK EDİRNE SİNAGOGU

1905 yılında yaşanan büyük yangında çevrede bulunan 13 sinagogun kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle Sultan II. Abdülhamid’in fermanı ile yaptırılan Edirne Sinagogu, 1907 yılına ibadete açıldı. Fransız mimar Frence Depre tarafından Viyana Sinagogu örnek alınarak projelendirilen sinagog, bölgedeki Yahudi nüfusunun azalması üzerine bakımsızlığa terk edildi. 1983 yılından sonra kullanılmayan sinagogun mülkiyeti 1995’te Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçti.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu