İNSAN HAKLARIMEDYA ANALİZSuriye

ESAD: 2001 yılında BM’ye Ortadoğu bölgesini kitle imha silahlarında temizlemek amacıyla bir öneri sunduk,fakat ABD bu öneriye karşı çıktı

Suriye’ye saldırı olması durumunda dostları İran ve Hizbullah’ın ya da başka bir ülkenin ABD’ye karşı devamını getireceklerine ilişkin soruya yanıtında Esad, bu saldırının doğrudan ya da dolaylı olarak farklı şekiller alabileceğini söyleyerek “insanlar ya da hükümetler intikam almaya çalışırlarsa doğrudan etkileri olacaktır. Dolaylı etkileri ise istikrarsızlık ve terörün tüm bölgeye yayılması, dolayısıyla doğrudan batıya etkilemesiyle olacaktır” diye belirtti.

Herhangi bir saldırıya nasıl yanıt verileceği konusunun Rusya, İran ya da Hizbullah’la tartışılıp tartışılmadığına ilişkin Cumhurbaşkanı, hükümet olarak bu konuyu tartışmadıklarını, fakat sonuçlarını ele aldıklarını ifade etti.

Esad, bunun daha önemli olduğunu, çünkü sonuçlarının saldırıdan daha yıkıcı olabileceğini, Amerikan saldırısının yaratacağı yıkımın teröristlerin yarattığı yıkımdan daha kötü olamayacağını, sonuçlarının ise saldırıdan daha kötü olabileceğinin altını çizdi.

Herhangi bir saldırının sonuçlarının dengeleri isyancıların lehine değiştirebileceği ve hükümeti düşürebileceğine ilişkin soruya yanıtında Esad, “herhangi bir saldırı Nusra Cephesi ve Irak ve Şam İslam Devleti gibi Kaide’ye bağlı taraflara doğrudan destek oluşturacaktır” dedi.

Suriye devleti, hükümeti ve başkanının kimyasal ya da nükleer olsun her türlü kitle imha silahının kullanılmasına karşı olduğuna vurgu yaparak 2001 yılında BM’ye Ortadoğu bölgesini kitle imha silahlarında kurtarmak amacıyla sundukları öneriye ABD’nin karşı geldiğini hatırlatırken “Suriye’nin politikası ve kanaatleri budur” dedi.

Esad, kimyasal silahların kullanılmasını önleme anlaşmasına imza atma zamanının gelmediğine işaret ederek İsrail’in kitle imha silahlarına sahip olduğunu ve bu anlaşmayı imzalamadığına, İsrail’in Suriye’nin toprağını işgal ettiğine dikkat çekti.

“Bu nedenle anlaşmanın kapsamlı olması ve sadece Suriye ve İsrail’i değil tüm Ortadoğu’yu kapsaması gerektiğini söyledik” diye ekledi.

Kimyasal silahların nükleer silahlarla eşit olup olmadığına ilişkin soruya ise “ bilmiyorum hiç birini denemedim” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Esad, bu silahların teknik olarak farklı olduğunu, fakat ahlaki açıdan aynı sonuçları verdiğini vurgulayarak “öldürmek sonuçta öldürmektir. Katliamda katliamdır. Bazen çok ilkel silahlarla binlerce ya da yüz binlerce insanı öldürebilirsin” dedi.

Kimyasal silah neden sahip oldukları sorusuna ise, bu konuyu medyada tartışmadıklarını ve kimyasal silah rezervine sahip oldukları ya da olmadıklarını söylemediklerine dikkat çeken Esad, bu davanın askeri ve Suriye davası olduğunu ve hiç kimseyle medyada tartışmadıklarını kaydetti.

Suriye’nin en büyük silah rezervine sahip olduğuna ilişkin haberler konusunda ise Esad, Suriye’nin silah rezervine sahip olup olmamasının ihtimal olarak kalacağını, fakat medya organlarının söylediklerine, istihbarat raporlarına dayanmanın saçmalık olduğunu ifade etti.

On yıl önce Irak’ı işgal ettiklerinde Irak’ın kitle imha silahları olduğunu söylediklerine dikkat çeken Esad, daha sonra bunun uydurma ve aldatma olduğunun ortaya çıktığını, dolayısıyla bir gazetenin söylediklerinin dayanak olarak kullanılamayacağını belirtti.

Konunun diğer ülkelerin Suriye’deki durumla ilgili kanaatlerine bağlı olmadığını ve medyada tartışmadıklarını ifade etti.

21 Ağustos’ta yaşananlar konusunda ise Esad, kimyasal silah saldırısı olduğu iddia edilen bölgede bulunmadıklarını, orada yaşananların hala iddiadan ibaret olduğunu ve kesinleşmediğini kaydetti.

Suriye Hükümeti Somut Gerçeklerle Çalışır ve Kanıt Olduğu Zaman Açıklar 

Suriyeli askerlerin bir başka bölgede kimyasal silah saldırısına uğradıklarını ve hastaneye kaldırıldıklarını bildiren Esad, hükümetin kimyasal silah saldırısı gerçekleştirdiği iddia edilen bölgeyle ilgili sadece video görüntüleri, fotoğraf ve iddialar bulunduğunu, Suriye’nin bu bölgede ne ordu ne polis ne de bir başka kurumunun bulunmadığını söyledi.

Kanıt olmadan yaşananlardan söz etmenin mümkün olmadığına işaret eden Esad “biz Amerikan yönetimi gibi değiliz. Sosyal iletişim yönetimi ya da hükumeti değiliz. Biz somut gerçeklerle çalışırız ve kanıt olduğu zaman açıklarız” dedi.

 

suriye-kimyasal

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu