MEDYA ANALİZ

Esad:Pek Çok Ülke Bizi Desteklemesine Rağmen Bunu Açıklamaya Cesaret Edemiyor

Pek Çok Ülke Bizi Desteklemesine Rağmen Bunu Açıklamaya Cesaret Edemiyor

Suriye’nin Arap âleminde neden bu kadar çok düşmanı olduğuna ilişkin soruya karşılık el-Esad, Arap ülkelerinin tümünün düşman olmadığını, Arap hükümetlerinin çoğunun Suriye’yi desteklediklerine fakat batı ve Petro dolarların baskılarına maruz kalmaları nedeniyle bunu alenen açıklayamadıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı, “pek çok ülke bizi üstü kapalı olarak destekliyor fakat bunu açıklamaya cesaret edemiyor. Örneğin Irak Suriye’ye yaşadığı krizde destek verme konusunda büyük bir rol oynuyor. Çünkü Suriye’ye komşu bir olduğu gibi, Suriye’de çıkacak bir savaşın başta Irak olmak üzere komşu ülkelere sıçrayacağının farkında. Cezayir, Umman başta olmak üzere çok iyi tutumlar sergileyen ülkeler de bulunuyor. Bununla birlikte olumlu tutumları bulunan fakat bu tutumlara göre davranmayan ülkeler de mevcut” dedi.

Suriye’yle Bir Çok Ülke Arasındaki Sorun Hayır Dememizden Kaynaklanıyor

Suudi Arabistan ve Katar’ın görevini bırakmasındaki ısrarları ve Ortadoğu istikrarının sarsılmasının ajandalarına nasıl hizmet ettiği konusundaki soruya cevaben, onların yerine cevap veremeyeceğini, bu soruya kendilerinin yanıt vermesi gerektiğini belirterek fakat Suriye ile Arap ya da bölgede pek çok ülke arasındaki sorunun Suriye’nin hayır demesinden kaynaklandığına dikkat çekti.

Bazı ülkelerin Suriye’ye dayatma, para ya da Petro dolar yoluyla hâkim olabileceklerine inandıklarını söyleyen el-Esad, bunun Suriye’de mümkün olmadığını ve sorunun bundan kaynaklandığında dikkat çekti.

El-Esad, “belki bir rol almak istiyorlar. Bizim buna itirazımız yok. Hak etseler de etmeseler de rol oynayabilirler. Fakat bizim çıkarlarımızın hesabına değil” diye konuştu.

Sorunun Suriye’yi kontrol altına alma hedefinden mi yoksa İslami bakış açılarını ithal etme arzularından mı kaynaklandığına ilişkin soruya ise, bunun bu ülkelerin hükümet politikası olduğunun söylenemeyeceği, bazı durumlarda bir kısım ülkelerde kurumlar bulunduğu, bazı durumlarda da bu yönelimi destekleyip bunu resmi şekilde açıklamayan şahıslar bulunduğu yanıtını verdi.

El-Esad şöyle devam etti: “bizden kurumlarının aşırı tutumlarının propagandasının yapmamız istenmedi. Fakat bu hükümet, kurum ve ya şahısların sunduğu dolaylı destekle gerçekleşmektedir. Bu sorunun bir parçasını oluşturuyor. Fakat hükümetler açık politikalar izler. Açık politikalar da çıkarlar ve rol oynamakla ilgilidir. Fakat bahsettiğim görüşü de göz ardı etmemek gerekiyor” dedi.

Suriye’nin İran’la barış karşılığında ilişkileri kesme seçeneğinin dayatılıp dayatılmadığı ve bu seçeneği kullanıp kullanmayacağı konusunda ise Cumhurbaşkanı, bu konuda çelişkili seçenekler bulunmadığını, 1979 yılından bu yana İran’la iyi ilişkiler kurulduğunu söyledi.

El-Esad, aynı zamanda barış girişimlerine ve barış müzakerelerine değinerek İran’ın barış karşıtı bir unsur olmadığını, bu propagandayı batının yaptığını belirterek “barışı istiyorsak İran’la iyi ilişkiler kurmamalıyız. Bu iki konunun birbiriyle ilgisi yoktur. İran bize ve davamıza destek verdi bizde ona destek vermeliyiz. Durum bu kadar açık ve basit” dedi.

İran Bölgede Önemli Bir Ülkedir

Cumhurbaşkanı el-Esad sözlerine şöyle devam etti: “İran bölgenin çok önemli bir ülkesidir. İstikrarı sağlamak istiyorsak İran’la iyi ilişkiler kurmalıyız. İran, Türkiye ya da başka komşularla kötü ilişkilerin gölgesinde istikrardan söz edemeyiz.”

Batı istihbaratının Suriye’deki silahlı muhalefeti finanse ettiğine ilişkin bilgiler bulunduğu konusunda ise Cumhurbaşkanı, batı istihbaratının teröristlere Türkiye aracılığıyla ve ağırlıklı olarak Lübnan’dan istihbarat desteği verdiğinin bilindiğine işaret ederek fakat batı istihbaratından daha aktif ve daha etkin batı istihbaratının denetiminde çalışan bölge istihbarının bulunduğuna dikkat çekti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu