DÜNYAİranTEKNOLOJİ

İran’a ait internet adresine el koyma talebi kabul görmedi

Washington’da federal bir mahkeme, Amerika’nın yerel bir mahkemesinin İran’ın internet domainine el koyma kararını iptal etti ve bunun imkansız olduğunu belirtti.

İnternet domaini internet sitelerinin tanınması için kullanılan eşsiz ve benzersiz bir addır ve her ülkenin bir veya bir kaç milli domain kodu bulunuyor ve o ülkeye mensup olan internet siteleri tarafından kullanılıyor.

Bu arada bir avuç siyonist avukat terör alanında faaliyet iddiasıyla İran domainini taşıyan internet sitelerine karşı dava açarak bu sitelerin kapatılmasını istedi. İnternet domainlerini dünyanın çeşitli ülkelerine tahsis eden Icann firmasının açıklamasına göre söz konusu siyonist avukatlar İran’ın internet domaini terör faaliyetlerinden doğan zararın tazminatı olarak Tel aviv’e verilmesi gerektiğini ileri sürmüş, ancak Washington’da federal mahkeme internet domainleri bir ülkenin mal varlığı sayılamayacağını ve bu yüzden de el konulamayacağını belirtmiş.

Aslında siyonist avukatların bu talep için ileri sürdükleri bahane, 1997 yılında Beytulmukaddes’te gerçekleşen bir patlama olayıdır. Bu patlamada 4 Amerikalı yaralanmıştı. Patlamada yaralananlar İran Hamas’ı destekliyor bahanesiyle dava açtı ve mahkeme 2003 yılında davacıların lehine karar verdi ve Tahran’dan 109 milyon dolar tazminat ödemesini istedi. Davacılar hatta Amerika’nın Harvard ve Şikago üniversitelerinde İran’ın kültürel miras eserlerine el koymaya çalıştı, ancak başarılı olamadı.

Aslında Amerika’da mahkemeler ilk kez bu tür kararlara dayanarak İran’ın mal varlığına el koymuyor. Bir süre önce de Washington’da federal mahkeme yargıcı İran’ı Beyrut’ta Amerika’nın askeri üssünde gerçekleşen bombalı eyleme karışmakla suçlayarak 450 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti. Bu çerçevede İran aleyhinde dava açanlar bu tür yargı kararlarını bahane ederek İran’ın Amerika’da bloke edilen mal varlığına el koymaya çalışıyor. Son yıllarda Amerikalı yetkililerin İran merkez bankasının mal varlığı City Bank’da saklandığını açıklamasının ardından federal mahkeme İran’ın ödemesi gereken tazminatın bu maldan karşılanmasına karar verdi. Amerika’nın federal mahkemesi 2007 yılından beri 1983 olayının kurban ailelerine şimdiye kadar on milyar dolar tazminat ödedi. Ancak gerçek şu ki Amerikalı mahkemelerin İran aleyhinde aldıkları tüm bu kararlar uluslararası yasalara aykırıdır. Gerçi son örnekte yani internet domainine el koyma kararında federal mahkeme kararı iptal etti, fakat bu süreç arada bir türlü bahanelerle tekrarlanıyor ve Amerikalı yetkililerin İran konusunda uluslararası yasaları çiğnediğini ve hiçe saydığını gösteriyor. Bu durum ise genellikle siyonist lobilerin İran’a karşı yürüttükleri kampanyaların çerçevesinde gündeme geliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu