DÜNYAİNSAN HAKLARISon Dakika

Türkiye, Somali’den sonra Cibuti polislerini de eğitecek

24 Ocak’ta imzalanan hükümetler arası polis eğitimi işbirliği protokolüne göre TC, Cibuti Polis teşkilatına eğitim verecek. Böylece Türkiye Dışişleri’nin resmi olarak İçişlerine müdahil olduğu ülkeler arasına Somali’den sonra Cibuti de katılmış oldu.

İki ülkenin polis okullarının “kardeş okul” yapılması çalışmasını da içeren andlaşmada bir çarpıcı nokta ise “üçüncü ülkelere yönelik ortak eğitim faaliyetleri düzenlenebilecektir” maddesinin yer alması. Bu maddeyle TC yasal başka andlaşma yapmaksızın başka ülkelerle de eğitim ve eğitim malzemesi adı altında bir anlamda “eğit-donat”a karşılık gelen faaliyetlerin önünü açmış oluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla, 4 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren andlaşma polislerin eğitilmesi için sertifika programlarının düzenlenmesini de içeriyor.

Türkiye Polis Akademisi Başkanlığı bünyesinde bulunan enstitülere müracaat edecek ve mülakatta başarılı olacak Cibuti’lilerin kayıt yaptıracak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun imzasını taşıyan andlaşmanın diğer tarafı Cibuti Cumhuriyeti Hükümeti İçişleri Bakanı Hassan Omar Mohamed Bourhan. Böylece Türkiye Dışişleri resmi olarak bir ülkenin içişleriyle, üstelik “polis eğitimi” yapmak üzere müdahil oluyor.

Yemen’e sadece 20 kilometre uzaklıkta bulunan Cibuti, Kızıldeniz, Umman Denizi ve Aden Körfezine kıyısı olması nedeniyle çok önemli stratejik konumda yer alıyor.

Fransa’nın dünyadaki en büyük askeri üssüne ve 2002’den itibaren de ABD askeri üssüne ev sahipliği yapan Cibuti’de 4 bin ABD, 3 bin Fransa askeri bulunuyor.

Cibuti’deki ABD üssünün Afrika kıtasındaki en büyük ABD Üssü olduğu ve Yemen ile Somali operasyonlarında kullanıldığı biliniyor. ABD Özel kuvvetlerine bağlı savaş uçağı ve helikopterler de burada bulunuyor. Cibuti’ye ABD yılnda 70 milyon dolardan fazla ekonomik yardım ve yatırım yapıyor.

Somali’deki Afrika Barış Gücü askerlerine de personel ve ekipman desteği veren Cibuti 2014 başında Somali’ye ek asker göndermişti.

Somalililer’in İssa klanı ve Afarlar’ın yaşadığı Cibuti’de halkın çoğunluğu müslüman olduğu ülkede Hristiyan nüfus da yaşıyor. Toplam nüfusu sadece 865 bin olan Cibuti’nin yüzölçümü ise Ankara’nın yüzölçümüne yakın.

11 ilden oluşan Cibuti, 1977’de Fransa’dan bağımsızlığını ilan etse de halen Fransız Somalilandı adı ile biliniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düzenlediği “Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıl dönümü kutlamaları”na Cibuti Devlet başkanı İsmail Ömer Guelleh de katılmıştı.

Öte yandan Türkiye’nin Somali’nin başkenti Mogadişu’da polis akademisi kuracağı 2013 yılında basına yansımıştı. Somali ordu ve polis teşkilatının yeniden yapılandırılması için 20 Milyon TL’lik bütçe ayıran Türkiye, ilk aşamada 100 kişilik astsubay okulu ardından profesyonel eğitimle Kara, Hava ve Deniz Okulları’nın temellerini atacağı gündeme gelmişti.

Türkiye ile Somali arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde 2012’den beri Somali’li polisler Türkiye’de eğitimlere katılıyor. 6 bin 500 polise silah kullanımı eğitimi verildiği ve teknik imkânlarının artırıldığı belirtilirken, Somali polisine özellikle keskin nişancı tüfeği kullanım eğitimi verildiği, eğitimler hem Türkiye’de hem de Somali’de devam ettiği söyleniyor. Somali’ye’de Türkiye’den giden özel harekat polislerinin olduğu da biliniyor.

Türkiye, Somali polisine bin adet MP5 tüfek, 20 keskin nişancı tüfeği kanas, 500 tabanca ve gaz tüfeği gönderdiği, eğitimlerde toplumsal olaylara müdahale, suç soruşturmaları, gözaltına ve ifade alma, terör olaylarına karşı koyma gibi konuların ele alındığı da basına yansıyan haberlerde yer almıştı.

 

kaynak:http://www.islamidavet.com/2015/06/04/turkiye-somaliden-sonra-cibuti-polislerini-de-egitecek/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu