DÜNYASon DakikaSuriye

Rusya’nın Suriye Planında Esad yok

Rusya, Suriye’de yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaşın sona ermesi için 18 ay içinde yeni bir anayasa hazırlanması, anayasanın referanduma sunulmasının ardından da erken devlet başkanlığı seçimine gidilmesi çağrısında bulundu. Planda Esad’ın adı bile geçmedi.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler’e (BM) sunduğu ve Associated Press’in  (AP) ele geçirdiği belgede Beşşar Esad’ın adı anılmadan “Suriye devlet başkanı,  anayasa komisyonuna başkanlık etmemeli” ifadesi kullanıldı.

 Belgede BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’ya Haziran  2012’de Cenevre’de varılan mutabakat temelinde Suriye hükümeti ve “muhalif  grupların temsilcilerin oluşan bir heyet” arasında siyasi süreci başlatma çağrısı  yapıldı.
 Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Vladimir Safronkov, belgenin  sızdırılmasından üzüntü duyduklarını kaydederek “Bu, bizim vizyonumuz, bizim  önerimiz. Tabii ki diğer tarafın da önerilerine açığız. Bu, sadece siyasi sürecin  başlatılması, tarafların bir araya getirilmesi için Rusya’nın yaptığı bir katkı”  dedi.
 Rusya, söz konusu belgeyi cumartesi günü Viyana’da yapılacak ikinci  tur Suriye görüşmelerinin öncesinde BM’ye sundu.
Dün BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye ile ilgili bir toplantı yapılmış ve  De Mistura, hafta sonu Viyana’da yapılacak Suriye toplantısında son dönemde  yakalanan ivmenin iyi değerlendirilerek Suriye’deki şiddetin azaltılmasının  sağlanması gerektiğini vurgulamıştı.
 İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, toplantıda  Rusya’nın sunduğu belgenin ele alınmadığını söyledi. Rusya’nın önerilerini  bildiklerini kaydeden Rycroft, “Rusya’nın Viyana görüşmelerine katılmasını  memnuniyetle karşılıyoruz. Bu korkunç savaşın sone ermesini hızlandıracak tüm  yapıcı görüşlere açığız” dedi.

Belgede şu ifadelere de yer verildi:

 “Suriye’de hükümet ve muhalefet heyeti, BM  himayesinde bir araya  geldiğinde aşağıda belirtilen adımlar üzerinde uzlaşma sağlamalı:
  – Güvenliği, adil bir çıkar dengesini, etnik ve dini grupların devlet  kurumlarındaki haklarının korunmasını garanti altına almak için 18 ay içinde  tamamlanacak anayasal reform sürecinin başlatılması,
  – Suriye toplumunun tüm kesimlerini kucaklayacak anayasa komisyonu  kurulması,
 – Hazırlanan anayasa taslağının referanduma sunulması ve   onaylanmasının ardından erken devlet başkanlığı seçimine gidilmesi,
  – 2016 baharında yapılması planlanan parlamento seçimlerinin  ertelenmesi ve seçimlerin yeni anayasa temelinde devlet başkanlığı seçimiyle aynı  anda yapılması,
 – Seçimi kazanan devlet başkanının, ordunun başkomutanı olması ve özel  kuvvetlerle dış politikayı kontrol etmesi.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu