DÜNYAİNSAN HAKLARIMEDYA ANALİZSuriye

Suriye Enformasyon Bakanı net konuştu :Her konuda tartışmaya açığız

Enformasyon Bakanı Omran el Zoubi; Suriye’nin Cenevre’ye gitme konusundaki tutumunun, 2012 Haziran Ayında yayınlanan birinci Cenevre beyanından bu yana değişmediğini ifade ederek bu tutumun Suriye’nin bağımsızlık ve egemenliğiyle birlikte birlik ve bütünlüğünü koruyarak akan kanın durmasını sağlayacak siyasi çözüm alternatifine açık olmak şeklinde tanımlanabileceğini belirtti.

Suriye Televizyonunda dün bir programa katılan Zoubi; Suriye’nin söz konusu tutumunu çarpıtacak ya da bu tutumun dışına çıkacak herhangi bir söylem ya da girişimin başarısızlığa mahkum olduğuna işaret ederek siyasi çözüm noktasında başından beri aynı ciddiyetle hareket ederek ve şu an bile var olan yönetim şemsiyesi altında vatan toprakları içinde uzlaşma arayışının sürdüğünü vurguladı.

Suriye’nin Yüksek Çıkarları Işığında Her Tartışmaya Açığız

Cenevre’ye, Suriye’nin yüksek çıkarları ışığında siyasi, ciddi ve sorumluluk çerçevesinde her tartışmaya hazır bir şekilde gittiklerini ifade eden Zoubi; Cenevre’de sözde “Muhalefeti” temsil eden “İttilaf” heyetinin Suriye’nin çıkarlarını ne kadar önemsediğini anlamak için üç belge sunulduğunu ancak bu belgelerin okunup incelenmeden reddedildiğini aktardı.

Vatansever hiçbir vatandaşın reddedemeyeceği terörle mücadele, dış müdahalenin reddedilmesi, devletin egemenliği ve bağımsızlığı gibi temel ilkelerin “İttilaf Heyeti” tarafından reddedildiğinin altını çizen Zoubi; bu durumun çözüm için ortak paydalarda buluşmanın reddedilmesi anlamına geldiğini aktardı.

Birinci Cenevre beyanında Suriye devletinin kendi siyaseti ve çalışmaları bulunan tanımlı bir devlet olarak tanımlandığını ve bu devletin bağımsızlık ve egemenliğinin korunması gereğinin ifade edildiğine değinen Zoubi; Suriye devletinin Cenevre’den önce de uluslararası kanunlar çerçevesinde egemenliğe sahip bir devlet olduğunu hatırlattı.

Anayasamız ve Halkımızın İradesi Bizim İçin Kırmızı Çizgidir

Suriye devletinin Anayasası ve Halkın İradesinin kırmızı çizgiyi teşkil ettiğine dikkat çeken Zoubi; devlet anayasası ve halkın iradesini hiçbir şekilde tartışılmasının kabul edilemeyeceğini ve buna hiçbir şekilde izin verilmeyeceğini vurguladı.

Suriye’nin muhalefet ile siyasi tartışmaya açık olduğunu ve açık olmaya devam edeceğini dile getiren Zoubi; burada asıl meselenin karşı tarafın gerçekten siyasi tartışmaya açık olup olmadığının altını çizdi.

Suriye’nin, ulusal birlik ve bütünlük çerçevesinde demokratik seçimler yapmaya ve bu seçimler ışığında ulusal bir hükümet kurmaya hazır olduğunu vurgulayan Zoubi; bu konuda hiçbir çekince ve kaygı bulunmadığını ve Cenevre’de temsil edilen muhalifler olsa da olmasa da demokratik seçimlerin anayasal periyodu geldiğinde yapılacağını beyan etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu