DÜNYAFilistinHABERLER

Gazze’de İlaç ve tıbbi ekipmanlar tükeniyor

Gazze Şeridi, devam eden abluka ve saldırılar nedeniyle benzeri görülmemiş bir sağlık kriziyle karşı karşıya. İlaç ve tıbbi ekipman tükeniyor, yetersiz beslenme ve kansızlıktan kaynaklanan ölümler artıyor.

Gazze Şeridi’ndeki sağlık koşulları, devam eden abluka ve artan saldırganlık nedeniyle felaket boyutlarına ulaştı. İstatistiklere göre temel ilaçların yüzde 59’u tükenirken, tıbbi ekipmanların yüzde 37’si ise kullanılamaz hale geldi. Bu durum, hasta ve yaralıların acısını daha da derinleştiriyor.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Ebu el-Riş, sınır kapılarının kapatılması nedeniyle 13 bin hastanın uzmanlaşmış tedavi için yurt dışına seyahat etme fırsatı beklediğini belirtti. Gıda yardımı girişinin engellenmesi nedeniyle yetersiz beslenme veya kansızlık nedeniyle çocuk ölümlerinde artış olabileceği uyarısı yapıldığını da sözlerine ekledi. Savaş sırasında yetersiz beslenme sonucu 52 çocuğun öldüğü kaydedildi.

Abu Rish, İnsani Yardım Koordinatörü Vekili Suzana Tkalcic ile yaptığı görüşmede, Gazze’deki hastanelerin karşı karşıya olduğu benzeri görülmemiş zorluklara da dikkat çekti. Hastanelerde yaralı ve yaralıların bakımının yapıldığı hayati bölümlerin çalışmaya devam etmesi için gerekli olan oksijen istasyonları ve elektrik jeneratörleri bulunmuyor. Bu jeneratörler, operasyonel sürekliliği sağlamak için ihtiyaç duyulan yakıt, yedek parça, yağ ve filtrelerin eksikliği nedeniyle her an devre dışı kalabilir.

Bu bağlamda El-Mayadin’in Gazze Şeridi muhabiri, “Zor bir insani durum var ve hastaneler, geçişlerin kapatılması ve ilaç girişinin yasaklanması nedeniyle yaralılara hizmet sağlayamıyor.” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu