DÜNYAORTADOĞUSon Dakika

Kara Propaganda: Halep yalanları

Suriye’deki savaşın en kritik günlerinde, Suriye Ordusu’nun Halep’teki ilerleyişine paralel olarak medyada yapılan propaganda da şiddetleniyor.

 

Dünya genelindeki propaganda kanallarına paralel olarak, Türkiye’de de Halep hakkında yalan yanlış bilgiler, kasıtlı olarak paylaşıma sokuluyor.

 

1-) Suriye Ordusu’nun işkence ettiği iddia edilen küçük çocuk:

Twitterda yer alan ve el-Kaide ile bağını açıkça ifade eden ”Fetih Ordusu” tarafından piyasaya sürülen ve Melih Gökçek tarafından da gündeme getirilen videonun aslı ise tamamen bambaşka.

Videoda soğuk suyla çocuğa işkence eden kişi, ÖSO destekçisi Usame Abdu. Yunanistan’ın Chios (Sakız) adasında Suriyeli bir çocuğu fidye için kaçıran Usame, bu videoyu fidye için çekti.Tam adı Usame Abdülfettah Abdu olan bu kişinin, Facebook hesabına bakıldığında ise Recep Tayyip Erdoğan’ı övdüğü görülüyor.

Bu olayın ardından yapılan araştırmalar sonrası Usame’nin aslında videodaki çocuğun babası olduğu, bunu da para için yaptığı ortaya çıktı.Çocuğun annesi, her şeyi Facebook hesabından deşifre etti.Bunun ardından Usame gözaltına alındı ve çocuk “Praksis” isimli bir yardım kuruluşuna teslim edildi.

 

2-) Yemen’de, hükümetin en büyük ortağı Suudiler tarafından hedef alınan çocuklar:

Ertem Şener tarafından Türkçe sosyal medyada paylaşıma sokulan ve çok sayıda paylaşılan bu fotoğraf ise Yemen’de çekildi.Fotoğrafta, Suudi Arabistan uçakları tarafından evleri vurulan çocukların sığınak benzeri bir yere sığındığı görülüyor.

 

3-)Yıllardır internette bulunan videonun Halep’ten yeni çekildiği iddiası:

Erhan Yemelek adı sosyal medya kullanıcısı tarafından paylaşılan ve binlerce etkileşim alan bir başka video ise, internette yıllardır bulunmakta.Daha önce Darkuş ve diğer İdlib beldelerinde çekildiği de öne sürülen video, Suriye’deki savaş boyunca onlarca kez kullanıldı.Videonun kesinlikle yakın zamanda çekilmediği ve Halep’ten olmadığı biliniyor.

 

4-)Ordu güçleri, Sünni Müslümanlar’ı öldürüyor yalanı

Savaş boyunca birçok kez yanlış ve yalan haberlere imza atmış Adem Özköse tarafından paylaşılan bu fotoğrafın hikayesinin ise bambaşka olduğu anlaşıldı.Adem Özköse’nin binlerce tıklanmadan sonra sildiği fotoğraf, aslında yıllar öncesine ait.

Fotoğraf biraz daha araştırıldığında ise IŞİD’e ait hesaplar tarafından yayınlandığı görülüyor.Fotoğrafta, yerde bulunan cesetlerin IŞİD tarafından infaz edilen ÖSO militanlarına ait olduğu yıllar önce haber sitelerinde yazılmış.

 

5-) Dünya ve Türk medyası tarafından sıkça paylaşılan bir başka yalan: Hayatta kalmak için koşan küçük kız

Muhtemelen bütün bunlar içerisinde en ilginci ise İngilizce ve Türkçe, ”Halep’te ailesi öldürülen ve hayatta kalmak için koşan kız” başlıklarıyla paylaşılan bu fotoğraf…

Fotoğrafın aslı ise ÖSO, el-Kaide destekçilerinin paylaştığından çok farklı.Fotoğrafın Hiba Tawaji adlı şarkıcının video klibinden alındığı ve üzerinde biraz uğraşılarak medyaya servis edildiği görülüyor.

 

6-) Şam’daki Yermük Kampı’nda bulunan Filistinliler

Savaş boyunca belki binlerce kez sosyal medyada dolaşıma sokulan bu fotoğraf, Halep’in ordu kontrolüne geçtiği bugünlerde yine popülerleşti.Savaşın ilk dönemine ait olan bu fotoğrafta bulunanlar Yermük mülteci kampındaki Filistinliler

Fotoğrafta yer alan siviller, ordu tarafından hedeflenmiyor ya da ordudan kaçmıyorlar.Suriye’nin yıllar önce kurtardığı bu Filistinliler, kamplarının cihatçılar tarafından işgal edilmesi sonrası Suriye Ordusu ve hükümeti tarafından organize edilen yardımı bekliyor.

 

7-)Halep’te çekildiği söylenen fotoğrafın, Benazir Butto’ya düzenlenen suikaste ait olması

 

Propaganda savaşına dahil olmaktan geri kalmayan Körfez medyası ve beraberindeki bazı Arap sosyal medya kullanıcıları da de yalan konusunda çıtayı yükseltmiş durumda.Halep’teki feryat, Halep’teki katliam sonrası çekilen bir fotoğraf başlıklarıyla paylaşılan bu fotoğraf ise Pakistan’da Benazir Butto’ya düzenlenen suikast sonrası John Moore tarafından çekilmiş

 8 -) 5 yıllık yalan: Rejim askerleri ve Şii milisler, sivilleri gömüyor !

Suriye savaşını takip edenlerin yıllardır, pek çok kez rastladığı bir başka video daha tekrar ”yeni” olarak paylaşılmaya başlandı.

İlk olarak 2012 yılında yayınlanan bu video, ilk dönemlerde inandırıcı olmayı başarmış fakat daha sonra savaştaki propagandanın boyutu görülünce, sıradan bir yalan olduğu anlaşılmıştı.2012 yılında BBC uzmanlarının da dahil olduğu bir grubun araştırmalarınınardından yalan olduğu ispatlanmıştı

 

9-)Suudi ve İhvan medyası Halep’teki olayları çarpıtmaya devam ediyor:IŞİD saldırısını, Suriye Ordusu’nun üzerine attılar

Gerek Arap medyası gerekse Batı medyası tarafından çokça paylaşılan bir başka yalan ise IŞİD’in yaptığı saldırının, Suriye Ordusu yapmış gibi yazılması…

Eren Dalkesen | Al-Masdar News

 

”Halep’te rejim güçleri tarafından öldürülen siviller” gibi başlıklarla paylaşılan bu fotoğrafların aslının ise ABD’li Kayla Mueller’in öldürüldüğü ve IŞİD’in üstlendiği saldırı olduğu görülüyor.

 

10-) IŞİD’in katliamları yine Suriye Ordusu’nun üzerine atıldı

Batı kanalları ve Türk medyasına kadar, şu günlerde birçok yerde gördüğünüz bu fotoğrafta Halep’ten değil.Olayın aslı ise yine Suriye Ordusu’na oldukça uzak.

Halep’i kaybetmekte olan İhvan ve el-Kaide uzantılı hesapların propaganda yaparken en çok başvurdukları yalanlardan birisi çocuk ölümleri.Bu seferki fotoğraf yine IŞİD’in katliamına ait.Söz konusu fotoğraf, 2014 yılında çekilmiş.2014 yılında yayınlanan haberde, IŞİD’in 7 çocuğu katlettiği söyleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu